Ne bántsd a gyermeket!

Az UNICEF Magyar Bizottsága által 2014 márciusában indí­tott „Ébresztő-óra” program ráébreszti a gyermekeket arra, hogy ők is ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint idősebb társaik, vagy a felnőttek. Megtanulhatják, hogyan vigyázzanak magukra és másokra, és azt is, milyen védelem illeti meg őket.

Egy igazán érdekes Ébresztő tanórán vehettem részt. Az órát a UNICEF egyik önkéntese, Németh Barbara és D. Tóth Kriszta UNICEF nagykövet tartotta. A Sashegyi Arany János Iskola 10.D osztályos diákjai két szituációs feladatot kaptak.

Az egyik csoportban a barátoknak tanácsokat kellett adniuk várandós ismerősüknek, hogyan nevelje majd a gyermekét. A fiatalok fontosnak tartották például hogy sose bántsa majd a leendő édesanya a gyereket, és beszélgessen mindig sokat vele.
A másik csoport abban segí­tette társukat, hogy mit tegyen, miután ex-barátja feltöltötte a Facebook-ra közös meztelen fotóikat. Arra buzdí­tották társukat, hogy valakinek, egy felnőttnek mindenképpen mondja el a történteket, ne maradjon egyedül problémájával. A felnőttek ilyenkor ugyanis talán jobban tudják, hogy kihez fordulhatnak segí­tségért. A gyerekek nem tudták, de ebben az esetben feljelentést lehet tenni a rendőrségnél, hiszen bűncselekmény történt.
Ha nem tudjuk, mit lehet tenni az ehhez hasonló szituációkban, töltsük le a UNICEF igyenes HelpAPP nevű aplikációját, amely tanácsot ad a különböző esetekre.

A Telenor támogatásával létrejött kezdeményezés során eddig közel 1700 diáknak tartottak az UNICEF önkéntesei Ébresztő-órát országszerte, és közel 200 iskola jelezte részvételi szándékát. Az előadók, köztük a Telenor önkéntes munkatársai, eddig 13 településen jártak, és már megvolt a 100. tanóra is!

Az „Ébresztő óra” a 2014-15-ös tanévben tehát tovább folytatódik. A szervezet idei fő célja az ENSZ Gyermekjogi egyezmény 25. éves születésének megünneplése, valamint a programhoz tartozó regionális központok kialakí­tása, amelyek a budapesti iroda felügyelete mellett önállóan is el tudják látni a vidéki Ébresztő-órákkal kapcsolatos szervezési, előadói feladatokat. A folyamatos, Budapesten kí­vüli helyekről érkező iskolai felkéréseknek úgy tud a szervezet eleget tenni, ha mielőbb kiépül a koordinátori rendszer.

A program részeként az UNICEF önkéntesei interaktí­v előadásokat tartanak iskolai tanórákon, vagy rendezvényeken általános iskolás és középiskolás diákok számára, kétféle tematika alapján: gyermekjogok és a gyermekek helyzete a világban. Prezentációkkal, kisfilmekkel készülnek, ill. az előadásokon résztvevő gyermekek egy tájékoztató csomagot is kapnak.

„Az „Ébresztő-óra” kiemelt figyelmet fordí­t a gyerekeket érő erőszak megelőzésére is – hiszen mint ismeretes, a magyar gyerekek többsége érintett az erőszak valamilyen formájával. Az előadók kitérnek az internetes zaklatás témájára is, és rávilágí­tanak arra, hogy a gyerekeknek a digitális világban is joguk van a zaklatásmentes élethez.” – hangsúlyozta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapí­tvány ügyvezető igazgatója.

„Nagyon örülünk az „Ébresztő-óra” program sikerének. A Telenornál fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek ne csak otthonosan mozogjanak a digitális közegben, de biztonságban is legyenek ott. Ennek alapvető feltétele, hogy tisztában legyenek az őket megillető jogokkal.” – mondta el Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

Megosztom