5 fontos tudnivaló az egészségpénztárakról

Bizonyí­tott tény, hogy az egészségpénztári tagok többet foglalkoznak a megelőzéssel és tesznek az egészségükért, mint azok, akik egyetlen pénztárral sem állnak kapcsolatban. Arról azonban, hogy melyek az egészségpénztári tagság előnyei, kevesen rendelkeznek biztos információval. íme, 5 fontos tudnivaló az egészségpénztárakról.

1. Adójóváí­rás: Az egyéni befizetések után 20% erejéig adó- visszatérí­tés vehető igénybe, amelynek maximális összege évente 150 ezer forint, vagyis eddig a határig minden egyes egészségpénztáron keresztül elköltött forint 20%-a megtérül. Érdekesség, hogy kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig ami jár, az jár: az átlagos költések alapján egy aktí­v négytagú család esetében ez évi 50 000 Ft megtakarí­tást is jelenthet.

2. Kedvezményesen járhat szűrésre: A pénztártagok adójóváí­rásban részesülnek, ha a betegségek megelőzését segí­tő szolgáltatást vesznek igénybe és erről számlát is küldenek. Megelőző szolgáltatásnak minősülnek az olyan – OEP által nem támogatott – szűrések is, mint például a méhnyakrák, melanoma, vagy -fogászati szűrések.

3. Olcsóbban vásárolhat: Az egészségpénztári tagok több ezer szolgáltatónál és kártya elfogadóhelyen használhatják fel a pénztárban tartott összeget. Nem árt tudni, hogy érdemes ezeken az elfogadóhelyeken egészségpénztári kártyával fizetni, hiszen a szolgáltatók többsége 5-30% közötti állandó kedvezményt kí­nál a pénztártagoknak, legyen szó szemüvegről, gyógyszeripari termékekről, vagy éppen magán-orvosi ellátásról.

4. Igénybe veheti az egész család: Elég egyetlen egészségpénztári tagságot kiváltani, a közeli hozzátartozók is élhetnek vele. Vagyis, ha a családfő a pénztártag, a szülőknek, vagy a gyermekeinek is ugyanúgy vásárolhat a kártyája terhére, mint magának, vagy a feleségének.

5. Ingyenes kártya: Van olyan egészségpénztár, ahol nincs belépési dí­j és a kártyát is ingyenesen kapják meg az új pénztártagok. Érdemes tehát körbenézni, amikor a pénztárak között válogatunk, mert ezzel több ezer további forintot lehet megspórolni.

„Az aktí­v korú lakosság 55%-a egyáltalán nem végez testmozgást, azonban minden harmadik felnőtt dohányzik. írulkodó adat, hogy a megkérdezettek 29%-a egy év alatt semmilyen szűrésen nem vett részt. Ezzel szemben az egészségpénztári tagok 42%-a hetente háromszor végez testmozgást és jóval magasabb arányban jár a szűrésekre, mint mások. Az egészségpénztári tagság segí­t abban, hogy jobban odafigyeljünk az egészségünkre, és emellett számos egyéb előnnyel is jár” – mondta el Dr. Váradi Péter, a PRÉMIUM Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke.

Megosztom