XVIII. Európai Bordalfesztivál

Idén szeptember 26. és 28. között rendezik meg Pécsett az Európa férfikarait, vokálegyütteseit, és népzenei előadóit felvonultató nemzetkzözi bordalfesztivált.

A legismertebb hazai együttesek mellett Olaszországból, Ausztriából, Svédországból, és Finnországból érkeznek külföldi vendégelaelőadók az idén tizennyolcadik alkalommal megrendezett Európai Bordalfesztiválra. A három napos fesztiválon a kórusok több helyszí­nen, a Kodály Központban, a Széchenyi téren és a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket. A programok pénteken délután 17:00 órakor veszik kezdetüket a Villányi Borrend közreműködésével megtartott megnyitó ünnepséggel, amelyet a Villányban és Villánykövesden megtartott pincekoncertek követnek.

A fesztivál csúcspontja a pécsi Kodály Központban 26-án szombaton megrendezett gálaest. Az Európa Kulturális Fővárosaként 2010-ben megépült világszí­nvonalú létesí­tmény koncertermében megrendezett dí­szgálán fellép a a 200 éves múltra visszatekintő, pécsi székhelyű Pannon Filharmonikus Zenekar és az est sztárvendége, Kováts Kolos, a Magyar íllami Operaház Kossuth-dí­jas művésze. A műsor előtt idén is megrendezik a Villányi borvidék pincészeteinek hagyományos prémium borbemutatóját, a Villányi Prémium Bormustrát. A fogadással egybekötött kostolón 18 neves pincészet mutatja be a legjobb minőségű presztí­zsborait, a borvidék zászlóshajójának tekintett prémium cabernet franc-okat, amelyek a közeljövőben Villányi Franc-ként kerülnek a boltok polcaira.

Az egyedülálló fesztivál főszervezője és művészeti vezetője Lakner Tamás, a Bartók Béla Férfikar vezetője. A jövőre alapí­tásának 60. évfordulóját ünneplő férfikórus számára az elmúlt évtizedek nemzetközi elismerések sorozatát hozták, az együttes számos külföldi koncerten, versenyen és koncertturnén vett részt. Koncerteztek többek között az Egyesült íllamokban, Kanadában, Spanyolországban, és Dél-Amerikában (Uruguay, Brazí­lia, Argentí­na). Legnagyobb sikerüket 2006-ban Kí­nában és 2008-ban Grazban aratták a 4. és az 5. Kórusolimpián, ahol olimpiai bajnokok lettek.

A fesztiválon ugyancsak fellép a 2008-as fesztiválon közönség dí­jjal jutalmazott Veszprém Város „Kadarkara”. Az 1956-ban alapí­tott, nemzetközi hí­rű kórus önálló férfikarként – éppen a pécsi bordalfesztivál inspirálására – egyre gyakrabban lépnek fel, repertoárjukon oratóriumok és operák férfikari jelenetei, gregorián énekek, Bakony-Balaton vidéki bordalok, verbunkos nóták, reneszánsz kórusdalok, valamint Liszt, Poulenc, Kodály, Bárdos és Farkas Ferenc kompozí­ciói szerepelnek.

Péntek (Szeptember 26.)

17.00- MEGNYITí“ – A villánykövesdi Batthyány Pincében ( zártkörű, sajtó)

18.00 – 19.00 – PINCEKONCERTEK Villányban és Villánykövesden
19.30 – Közös koncert a villányi Diófás téren. Fellép a Bordalfesztivál összes kórusa

Szombat (Szeptember 27.)

16.30-18.30 IV. Villányi Prémium Bormustra
19.00 Gálakoncert

Vasárnap (Szeptember 28.)

11:00 Ingyenes matiné koncertek a Villány-Siklósi Borút településein

Megosztom