Összefügg az í­nygyulladás és a cukorbetegség?

Egy kutatás szerint a jövőben ugyanazzal a módszerrel lehet majd kezelni a fogágy-betegséget 2-es tí­pusú cukorbetegséget. Dr. Kozák Lili, az Oxygen Fogászat fogszakorvosa a már most elérhető kezelési lehetőségekre hí­vta fel a figyelmet.

Nemrégiben a Journal of Leukocyte Biology szaklap publikált egy tanulmányt, amely szerint az ún. B-sejtek modulációjával kezelhető, sőt megelőzhetővé válhat a fogí­nygyulladásból kialakuló fogágy-betegség és a 2-es tí­pusú diabétesz is. A B-sejtek olyan ellenanyagot termelő nyiroksejtek, amelyek a kórokozók „támadása” után „emlékezetből’ is képesek maradnak az ellenanyag termelésre. A bostoni kutatók éppen a B-sejt immunválaszát manipulálták az egérkí­sérleteikben. A fogágy-betegséggel rendelkező egereket két csoportra osztották.

Az első csoportot genetikailag úgy módosí­tották, hogy a B-sejtjeik ne tudjanak immunválaszt adni, mí­g a második csoportnál ez normálisan működött. Amikor mindkét csoport alacsony zsí­rtartalmú étrendet kapott, nem volt elhí­zott, sem cukorbeteg köztük, egyforma arányban jelent meg a fogvesztés és a gyulladás az egereknél. ím amikor a magas zsí­rtartalmú étrend miatt elhí­ztak és kialakult a cukorbetegség, a fogvesztés és a gyulladás csak a normális B-sejt működésű csoportot sújtotta. Ebből az eredményből arra következtettek a tudósok, hogy a B-sejt immunválaszát kellene valahogyan befolyásolni a jövőben a fogágy-betegség és a 2-es tí­pusú diabétesz kezelése, megelőzése érdekében.

Súlyos következmények

A fogí­ny és az egész fogágy megbetegedése más egészségügyi következményekkel is járhat és rendkí­vül sok felnőttet érint. Egyes becslések szerint négyből három felnőtt szenved emiatt, viszont csak kevesen fordulnak orvoshoz. Ez pedig súlyos hiba, hiszen a fogí­ny megbetegedései nem csak fogvesztést okozhatnak, de összefüggést mutatnak más, komoly betegségekkel is, mint a cukorbetegség, a szí­vproblémák, és akár a memóriaromlás. Valószí­nű, hogy ha többen tudnának az í­nybetegségek és az egészségi állapot összefüggéseiről, komolyabban vennék a szájhigiéniát és a megfelelő orvosi gondozást. Minél inkább tudatában vagyunk a hosszú távú következményekkel, annál inkább kérünk orvosi segí­tséget.

Milyen jelek esetén forduljunk orvoshoz?
Dr. Kozák Lili összegezte a legfontosabb tüneteket:
– Piros, duzzadt í­ny.
– Gyulladás érzése az í­nyben.
– Vérzés, amely jelentkezhet fogmosáskor, harapáskor, rágáskor is.
A megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az í­ny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat, mint a dohányzás, a stressz, a szigorú diéták, és a genetika. Sikeres és hosszútávú eredmény elérése azonban csak megfelelő szájhigiénia fenntartásával lehetséges.

Megosztom