2018.07.16. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A pajzsmirigydaganat 5 rizikófaktora

Az elmúlt években növekedett a pajzsmirigydaganatos betegek száma, bár valószínűleg csak az egyre pontosabb diagnózisok miatt.

2014.08.14  11:17   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Dr. Szabó Andrea ultrahang specialista a felismerés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Mik a pajzsmirigydaganat tünetei?
- Gyorsan növekvő göb, csomó a nyakon, amely lehet fájdalmas vagy fájdalmatlan.
- A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása.
- Nem múló rekedtség.
A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormonoknak jelentős szerepe van a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésében. Optimális működésének felborulása olyan szerteágazó tüneteket okozhat, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű, épp ezért fontos a pontos diagnózis.

A JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery című szaklap szerint 1975 óta megtriplázódott a pajzsmirigydaganatos betegek száma, hiszen míg 40 évvel ezelőtt 100.000 ember közül 4,9-et érintett a betegség, addig ma 14.3 személy szembesül a diagnózissal.

A kutatók 5 olyan rizikófaktort is beazonosítottak, amelyek növelik a betegség kialakulásának esélyét:
1. 25 és 65 év közti életkor.
2. Női nem.
3. A családban halmozódó pajzsmirigybetegség.
4. A nyak vagy a fej korábbi sugárkezelése.
5. Ázsiai származás.

Pontos diagnózis - egyszerű vizsgálatok


A diagnózis első lépése a beteg tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata, valamint mindenképpen meg kell történnie a vér elemzésének is. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon" a TSH, illetve a pajzsmirigy hormonok szintjének meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelését minden esetben endokrinológus végzi.


A pontos diagnózist segíti az ultrahang vizsgálat, melynek során a pajzsmirigy lebenyeinek méretét, szerkezetét, erezettségét, a nyaki nyirokcsomókat vizsgáljuk - ismerteti dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang specialistája. - A fájdalommentes eljárás kitűnően alkalmas arra, hogy a pajzsmirigy esetleges göbös elváltozásait, gyulladásos folyamatokat keressünk vele. A vizsgálathoz nem szükséges semmiféle előkészület, a betegnek csupán a nyakát kell szabaddá tennie. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, és ráhelyezzük a vizsgálófejet a nyakra. Ezt mozgatva képet alkothatunk a pajzsmirigy két lebenyéről, ezt a képernyőn kimerevíthetjük, nagyíthatjuk és lemérhetjük az ott látott képletek méreteit.

Előfordulhat, hogy az ultrahanggal felfedezett eltérések miatt szövettani mintavétel, vagyis biopszia javasolt. Ezzel a tűszúrással járó módszerrel eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e. Fontos tudni, hogy bizonyos pajzsmirigy-betegségek idejében felfedezve jó hatásfokkal gyógyít

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás