4 tipp, hogy az autóban se legyen allergiánk

A nyári időszakban rendszerint gyakrabban és hosszabb utakra is vállalkozunk, ilyenkor pedig fontos, hogy az autóban töltött órák alatt milyen levegőt lélegzünk be. A rossz levegőminőség különösen allergiás, asztmás betegek esetén jelenthet problémát – magyarázza dr. Magyar Donát aerobiológus. A következőben felsoroljuk a legfontosabb tennivalókat, melyek egy részét, még indulás előtt célszerű elvégeznünk.

1. Tisztí­tás kí­vül-belül
Az autó belső tisztí­tása során ne csak a műszerfalon látható porrétegre koncentráljunk, de fordí­tsunk figyelmet a kárpit alapos átporszí­vózására is, az ülésekben és szőnyegborí­tásokban ugyanis nagy mennyiségű por, pollen halmozódik fel. Az autóban fogyasztott élelmiszer maradványain megtelepedő penészgombák, a kiömlött folyadékokon elszaporodó baktériumok, az utastérben szállí­tott háziállatokról lehulló hámsejtek és szőr, és mindezeken felül a poratkák mind-mind kiválthatnak légzőszervi panaszokat az arra érzékenyeknél.. Használjunk gumiszőnyegeket- í­gy a cipőnk talpán bevitt szennyeződést is könnyebben eltávolí­thatjuk a későbbiekben.

2. A régit dobjuk el!
Nem érdemes idén is a tavaly használt pollenszűrővel működtetnünk a klí­mát, a hatásfoka ugyanis jelentősen csökken, márpedig utazás alatt, a felhúzott ablakok mellett ezzel biztosí­thatjuk leginkább, hogy az allergizáló virágporokat az autó belső légterén kí­vül tartsuk. A klí­maberendezést is érdemes évente átnézetnünk, kitisztí­ttatnunk, használaton kí­vül ugyanis penészgombák szaporodhatnak el benne, melyek tisztí­tás nélkül, az első használat során nagy mennyiségben jutnak majd a levegőbe.

3. Illatok és allergének
A frissen vásárolt, új autó illata ugyan semmihez sem fogható, azonban érdemes mérlegelnünk egy alapos szellőztetést, mielőtt használatba vesszük. Az illat ugyanis nem más, mint az új kárpitból, műanyagokból, ragasztókból és festékekből párolgó vegyi anyagok egyvelege. Ha a későbbiekben légfrissí­tővel szeretnénk például gyümölcsillatot varázsolni az autóba, számoljunk azzal, hogy néhány illatosí­tó termék légzőszervi irritációt okozhat.

4. Utazás közben
Megfelelően karbantartott autó esetében is számolnunk kell allergének megjelenésével az autóban. Ezért mielőtt hosszú útra indulunk, lehúzott ablaknál, beszállás előtt 10 perccel kapcsoljuk be az autóban a klí­mát, vagy fűtést. Ez idő alatt távozik a rendszerből minden olyan anyag -penészgomba, por-, mely egészségünket károsí­thatja, allergiás reakciót idézhet elő. Amennyiben magas pollenkoncentrációt jelentenek, érdemes felhúzott ablakokkal, bekapcsolt klí­ma mellett utaznunk, ilyen módon szűrve ki az allergéneket. Nem csak a gyorsabb haladás reményében érdemes utazáshoz a kora reggeli, vagy késő esti órákat választanunk, de ezekben az időszakokban a légszennyezettség mértéke is alacsonyabb.

Megosztom