5+1 tipp nyári fotózáshoz

Akár tengerpartra, városlátogatásra vagy hegyi túrázásra készülünk, a fényképezőgép az elsők között kerül fel az utazólistára. Összeállí­tásunkkal szeretnénk segí­tséget adni, hogy még jobb nyári fotók készülhessenek.

1. Keresse meg a legjobb helyet

Ha van rá ideje, keresse meg a legjobb helyet a fényképezéshez! A legtöbb turistafotó a szokásos helyszí­nekről készül, ám sok esetben nem ez a legjobb nézőpont. Egy néhány perces séta jutalma azonban egészen különleges fotó lehet, amely sokkal látványosabban ábrázolja témánkat. Erről a festői alpesi fennsí­król szinte mindenki a lent kanyargó turistautakon haladva készí­ti el a kötelező felvételeket, de érdemes volt egy kicsit feljebb mászni, hogy egy sokkal jobb nézőpontból táruljon fel a táj.

2. Szép fények árnyékban

Bár a nyár a napsütésről és az éles fényekről szól, sok esetben szebb kép készülhet az árnyékban. Egy hangulatos portréhoz keressen egy épületet vagy fát, amelynek árnyékában lágy, egyenletes a fény. így nem lesznek éles kontúrok az arcon, és nem lesz hunyorgás a tűző nap miatt. Nem baj, ha a háttérben süt a nap és túl világosak a részletek, a lényeg a szép, lágy fény az arcon. Ilyen helyzetekben az automatika gyakran túl sötétre veszi a portréalanyt, í­gy ha szükséges, alkalmazzon pozití­v expozí­ciókorrekciót.


3. Aki korán kel…

Nyáron a nap hamar magasra hág az égen, és szinte estig közel merőlegesen süt, ami a napozáshoz kitűnő, fotózáshoz viszont már nem annyira jó. A túl éles és fentről érkező fény a legtöbb témának nem áll jól. Ha teheti, keljen fel korán, ugyanis napkelte idején és az azt követő órában nagyon szép és hangulatos fényeket talál. Akár városban, akár a természetben keresi a fotótémát, nem fog csalódni az aranyórának is nevezett időszakban.

4. Fontos az előtér is

Az előtérben lévő motí­vumok legtöbbször csak bosszúságot okoznak. ím csak akkor zavarók, ha túl életlenek, túl sötétek vagy világosak, vagy ha valami fontos részletet takarnak ki. A szokványos képek mellett í­gy alkalmazza néha a fotókompozí­ció bűvös hármas tagolását is, amely a téma és a háttér mellett az előtérnek is kitüntetett szerepet ad. Sokszor elég kicsit arrébb lépni, és a képet fentről máris hangulatos falevelek keretezik, vagy alul az utca egyik jópofa részlete jelenik meg. Ez a felvétel is sokkal unalmasabb lenne, ha csak a tengert és a háttérben lévő szigeteket ábrázolná.


5. Fotózzon életképeket

A nyaralás során sokan csak a turistalátványosságokat és egymást fényképezik le, a hely hangulatát legjobban meghatározó életképeket egyszerűen otthagyják. Fotózza tehát bátran az utca vagy a piac forgatagát és az érdekes helybeli embereket. Ők általában megszokták már a turisták fényképezőgépeinek kattogását, és nem veszik zokon a dolgot. Ha azonban nem csoportot vagy tömeget szeretne lefotózni, hanem egy vagy két embert, előtte kérje a beleegyezésüket. A nyelvi korlát nem akadály, legtöbbször elég rámutatni a fényképezőgépre és mosolyogni egyet, s máris érkezik a beleegyező bólintás.


+1 Használja ki a kék órát

A legtöbb város este a leghangulatosabb, a mesterséges fények különleges szí­nekbe öltöztetik még a legszürkébb utcákat is. A legszebb fotók azonban nem késő este, hanem a szürkületet követő időszakban készí­thetők. A kék órának is nevezett intervallumban az égbolt szabad szemmel már szinte feketének látszik, de a fényképezőgép érzékeny képszenzorja még rögzí­ti a kékes derengést. Készüljön rá tudatosan, keressen egy jó témát és várja ki, amí­g az egyre sötétülő égbolt és a kivilágí­tott előtér tökéletes egyensúlyba kerül. Az eredmény garantáltan megéri a várakozást, de ehhez szükség lehet egy állványra.

Fotók: Szita Péter

Megosztom