Nyári étekveszélyek

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) szakemberei szerint nyáron csak megbí­zható helyen érdemes vásárolni, még inkább be kell tartani a tárolási, hűtési, sütési-főzési szabályokat. Az étrendre is jó fokozottabban ügyelni.

Ilyenkor még fontosabb, hogy mennyire tiszta egy üzlet, illetve az eladók ruházata. Ahol ez nincs rendben, ott nem szabad élelmiszert vásárolni.

A szabályos csomagolás fontos, de leginkább a lejárati idő. Hűtendő terméket csak ott érdemes venni, ahol azt a vásárlás pillanatáig hűtőben tárolták. A mélyhűtött termék ne legyen zúzmarás, tartalma pedig összefagyott tömb – a több darabból álló áru.

Mindig a hűtést igénylő terméket kell utoljára megvenni, hogy minél kevesebb időt töltsön az alapanyag vagy mirelitkészétel hűtőn kí­vül. Több zacskót, szatyrot érdemes a vásárláshoz előkészí­teni, hogy ne szennyezhesse egymást a hús, a kenyér, a zöldség.

A hűtőszekrény hőmérsékletét kevesen ellenőrzik, pedig csak akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt lehet tárolni. A zöldségek és a gyümölcsök számára ennél magasabb – 10-15 fok – az előnyösebb.

A nyers darált húst még aznap el kell készí­teni, mert veszélyes alapanyag lehet.

A tojás frissességét a gyakorlott háziasszonyok már könnyen meg tudják állapí­tani: a friss tojás lesüllyed, a régi fent lebeg. A tojást felhasználás előtt meg kell mosni és külön-külön érdemes feltörni, hogy egy “végő” rossz, nem tegye használhatatlanná az előzőeket is. Ha a fehérje zavaros és elfolyósodott a sárgája, vagy nem jó a szí­ne, a szaga, nem szabad felhasználni.

Nyáron fokozottabban kell ügyelni a higiénés konyhai alapszabályok betartására is. A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt baktériumok okozzák, ezért kell gyakran kezet mosni, és más-más edényben, vágódeszkán hasznos foglalkozni a hússal vagy más nyersanyaggal, illetve készétellel.

Az ideális étrend: sok zöldség, gyümölcs, saláta, könnyű fogások. Szomjoltásra a tiszta ví­z is kiváló.

Megosztom