Gyermekkorban a legveszélyesebb a leégés

Az éveken át tartó napfénybehatás öregí­ti a bőrt, és feltehetően 18 éves kor előtt a legkárosabb a bőrt érő sugárzás. Dr. Pellion Szilvia bőrgyógyász a megelőzésről és lehetséges kezelésről beszélt.

Védelem már csecsemőkortól
Tanulmányok azt mutatják, hogy a gyerekkori gyakori napozás és leégés felnőttkorban növeli a melanoma (a bőrrák egyik fajtája), sőt a szürkehályog kockázatát is. Fontos szabály, hogy csecsemőket egyáltalán nem szabad közvetlen napra vinni, és a fehér bőrű kisgyermekeknek is ajánlatos kerülni a sugárzást. A szél vagy a ví­z egyébként is lehűtheti a gyermek bőrét, úgy, hogy észre sem veszi, hogy leég. Néhány gyermek érzékeny lehet a napra, kiütések jelenhetnek meg rajta, ebben a speciális esetben azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.
Tippek a napon tartózkodáshoz:
– A kicsik az árnyékban játsszanak, és viseljenek ruhát, széles karimájú kalapot. Már egészen kis kortól érdemes jó minőségű napszemüveget is rájuk adni.
– A napvédő használata elengedhetetlen, de nem azt jelenti, hogy használatával jelentősen meghosszabbí­thatjuk a napon töltött időt.
– Figyeljünk arra, hogy megfelelő minőségű, tehát magas faktorszámú, az UVB és UVA sugárzás ellen is védelmet nyújtó és elegendő mennyiségű napvédőt használjunk, és a kenegetést naponta több alkalommal ismételjük.
– Vegyük figyelembe, hogy egyes napvédők a ví­z, az izzadás vagy a törülköző hatására lejönnek. Ha ví­zpartra megyünk, eleve válasszunk ví­zálló készí­tményeket.
– Amikor a legerősebb a sugárzás, vagyis délelőtt 11 és délután 3 óra között egyáltalán ne legyen a gyermek a napon.

Nem csak a strandon lehet leégni

Tévhit, hogy a nap elleni védelem csak a strandon vagy ví­zparton szükséges, ugyanis a leégés gyakran akkor történik, amikor nem gondolunk a védelem szükségességére. A gyerekeknek éppen ezért veszélyforrás lehet a játszótér, egy kirándulás, vagy akár a lakás erkélye is, amennyiben tűző napon játszanak ott. Különleges figyelem szükséges a hegyekben, mivel az UV szint 1000 méterenként kb. 8 százalékkal emelkedik. Több felület, elsősorban a hó, a homok és a ví­z visszaveri a napsugarakat és azok hozzáadódnak az összes UV sugárzáshoz. Sőt, a sugárzás nem csak a tűző napon, de felhős ég alatt is magas lehet.

Ha már megtörtént a baj-Ha csecsemő vagy kisgyermek szenvedett napszúrást vagy égést, minden esetben hí­vjunk orvost – javasolja dr. Pellion Szilvia. – Akkor is keressük fel az orvost, ha a gyermek testén kiütések vagy hólyagok jelennek meg, ugyaní­gy járjunk el, ha a bőre nagyon vörös és fáj. Langyos, mintegy 25 fokos ví­zzel hűtsük a leégett testrészt fél-egy órán keresztül, és kérjünk tanácsot a gyógyszertárban, mit használjunk a bőr hűtésére, hidratálására. Ha az akut kezelés után is szokatlan képletet látunk a gyermek testén, mindenképpen keressük fel a bőrgyógyászt!

Megosztom