Nyári utazási tippek

Nyáron mindenki szeret utazni, azonban egy megfázás, ví­rus, esetleg egy hasmenéses megbetegedés nagyban beárnyékolhatja a pihenésre szánt időt. Annak érdekében, hogy az egész család számára felhőtlenül teljen ez az időszak, érdemes néhány alapvető dologra odafigyelni, és észben tartani nyaralásunk során – főleg, ha Európán kí­vül utazunk.

Európa mellett nagyon divatosak többek között az olyan egzotikus országok, mint Egyiptom, Marokkó, vagy Tunézia, ahol a megszokottól eltérő higiéniai és egészségügyi standardokkal találkozhatunk.
Az egyik leggyakoribb problémát ilyenkor az E-coli baktérium egy fajtája okozza, melyet „utazók betegségének” is neveznek.

A kellemetlen hasmenéssel és hasfájással járó fertőzés főleg a fejlődő országokba való utazásoknál jellemző, ahol alacsonyabb a higiéniai szí­nvonal. Többnyire a ví­zzel és az élelmiszerekkel terjed, í­gy megfelelő elővigyázatossággal és gyakori kézmosással is megelőzhető.

Ezért ha megvan az úticél, indulás előtt mindenképpen érdemes utánanézni, hogy mi az, amire fokozottan oda kell figyelnünk egy Európán kí­vüli utazás során.

• Tudjuk meg, hogy milyen az adott országban a csatornahálózat, ihatunk-e csapvizet vagy inkább csak palackozott italokat fogyasszunk. Sok esetben még fogat mosni is érdemesebb üveges ví­zzel, hogy nehogy elkapjunk valamilyen fertőzést.

• Ne fogyasszunk nyers gyümölcsöt vagy zöldségeket. Amennyiben mégis ennénk, mossuk meg nagyon alaposan vagy hámozzuk meg azt. Bár a szállodákban általában szabadon falatozhatunk belőlük, az érzékeny gyomrúak inkább még ott is kerüljék el.

• Csak olyan helyen együnk, ahol biztosak vagyunk abban, hogy higiénikus körülmények között főznek, és szolgálják fel az ételt.

• Amennyiben messzebbi tájakat veszünk célba, érdeklődjünk utána, hogy van-e ajánlott, esetleg kötelező védőoltás. Ezeket lehetőség szerint adassuk is be magunknak és családtagjainknak egyaránt.
Ezen túlmenően, akárhova is utazunk érdemes a következő jó tanácsokat is megfogadnunk:

• íœgyeljünk a személyes higiéniára. Utazás alatt is mossunk minél többször kezet, hiszen ilyenkor talán még több mindent érintünk, mint általában. Vigyünk magunkkal ví­z nélkül is használható kézfertőtlení­tő gélt arra az esetre, ha nincs lehetőségünk ví­zzel való kézmosásra. Amint alkalmunk adódik, mossunk alaposan kezet meleg ví­zzel és amennyiben lehetséges használjunk antibakteriális kézmosót.

• Amennyiben nem vagyunk teljesen megbizonyosodva szálláshelyünk tisztaságáról, használat előtt töröljük át a WC deszkát, mossuk ki a kádat, fürödjünk papucsban, vagy tegyünk lábunk alá egy nem használt törölközőt a fertőzések elkerülése végett.

• 11:00 és 15:00 óra között kerüljük a napozást és 30 percnél hosszabb ideig ne tartózkodjunk egyhuzamban a tűző napon.

• íœgyeljünk a megfelelő hidratációra, igyunk elég vizet nyaralás alatt is.

• Legyen nálunk fájdalomcsillapí­tó, ragtapasz és sebfertőtlení­tő, hogy arra is fel legyünk készülve, ha történne velünk vagy egyik családtagunkkal valami.

• Amennyiben repülővel utazunk, ahol gyakran hidegebb van, érdemes egy pulóvert is magunknál tartani, nehogy megfázzunk.

 

Megosztom