Jéghideg, fehér ujjak

Viszonylag gyakori, a lakosság 5-8 százalékánál és elsősorban nőknél fordul elő az ujjak zsibbadásával, elfehéredésével járó betegség.

„Kétféle Raynaud-szindrómát különböztetünk meg. Az úgynevezett primer Raynaud-szindróma kiváltó okai nem ismertek, a szekunder azonban mindig valamilyen egyéb betegség meglétére hí­vja fel a figyelmet, annak kí­sérő tüneteként jelentkezhet. Ez lehet autoimmun betegség, például szisztémás szklerózis, lupus, reumás í­zületi gyulladás, pajzsmirigy-alulműködés vagy érelmeszesedés. A tünetek mindkét esetben a véráramlás zavarával függnek össze” – magyarázza a különbségeket és a hasonlóságokat dr. Smajda Zsuzsanna immunológus.
A tünetek főként a hideg hatására jelentkeznek, de előfordulhat pszichés, érzelmi megterhelés miatt is, hogy csökken a kéz és a láb vérellátása, aminek következtében az ujjak elfehérednek, és zsibbadás, fájdalom lép fel. A legtöbb esetben mindez csak rövid ideig tart, a véráramlás helyreállását követően az ujjak visszanyerik normál kinézetüket.

Természetes reakció kissé eltúlozva
A hidegre szervezetünk normál esetben a felszí­ni, kisebb vérerek beszűkülésével és ezzel párhuzamosan a mélyebben futó vérerek tágulásával reagál. Ez a folyamat segí­ti ugyanis a rendes hőháztartás megőrzését. A Raynaud-jelenség során azonban a szervezet túlzott védekezést indí­t a hideg ellen, és a szükségesnél jobban beszűkí­ti a felszí­ni ereket, í­gy azokban a véráramlás gyakorlatilag leáll az átlagosan pár perc hosszúságú rohamok idejére. Ezt követően az elfehéredett ujjakba az élet lassan visszatér, először lilássá vagy normál szí­nűvé válnak, a zsibbadás, fájdalom is megszűnik. A tünetek a lábujjakon és a lábfejen is kialakulhatnak.

Mi okozza és hogyan kezeljük?
A hosszú ideje kezeletlen tünetek súlyos következményekkel járhatnak, idővel az ujjbegyek sorvadása, egyes bőrterületek elhalása is létrejöhet. A kiváltó ok vizsgálata tehát elengedhetetlen. Primer Raynaud-szindróma esetén csak tüneti kezelést javasolnak, illetve a kiváltó ingerek – hideg, stressz, érösszehúzó gyógyszerek – kerülését. Bizonyos esetekben a rossz vérkeringés miatt az érintett területen keletkező sebek nehezebben gyógyulnak, ezért fokozott óvatosságra, védőkesztyű viselésére is szükség lehet kerti vagy konyhai munka során. A szekunder Raynaud-szindrómánál mindig az alapbetegség kezelése az elsődleges, ezáltal a vérellátás elégtelenségével összefüggő panaszok is enyhülnek majd.

Megosztom