Az új Update-kódok

Tí­z éve született meg az Update, ekkor alakultak ki a kódok is. Az eltelt időben azonban változott a tudomány, ami a kódokra is hatással volt.

Egy egyszerű felosztás, a napszak szerinti kategorizálás adta a kódok alapját. Update3-as volt, amit délig, Update2-es, amit 15 óráig és Update1-es, amit időkorlát nélkül lehetett fogyasztani. ím a tudomány változásai, felfedezései a számokra is hatással voltak. így például a hatékony diéta és a szervezet kiegyensúlyozott működésének érdekében figyelnünk kell az ételek szénhidráttartalmán túl a glikémiás indexre is. Ezért a most aktuális kódok már nem a napszak, hanem a glikémiás index és a szénhidráttartalom szerint alakulnak. Ezt táblázatunk mutatja.

A kódok
Update1: alacsony szénhidráttartalmú és glikémiás indexű élelmiszerek (mindkét érték 30 alatt van)
Update2: az az élelmiszer, amelyiknek vagy a szénhidráttartalma, vagy a glikémiás indexe magasabb (de mindkettő 30 és 50 között van)

Update3: azok az élelmiszerek, amelyeknek a szénhidráttartalma és glikémiás indexe is 50 felett van.
(A szénhidráttartalom 100 gr-ra vonatkozik)

A glikémiás index (GI)

Ez a viszonyszám azt jelzi, hogy az adott élelmiszer milyen mértékben okoz vércukorszint-emelkedést. A glikémiás indexet számos tényező befolyásolja, í­gy nem biztos, hogy csak a magas szénhidráttartalmú étel növeli meg a vércukorszintet. Például a dinnye, amelynek 100 gr/6 gr a szénhidráttartalma, magas ví­ztartalma miatt okoz gyors vércukorszint-emelkedést, ezért 70 feletti a GI-értéke. A glikémiás indexet egyébként növeli minden olyan művelet, amely által feldolgozottabb lesz a termék, elérve ezzel a gyorsabb emésztést, majd felszí­vódást. Ilyen például a hántolás, pelyhesí­tés, puffasztás, extrudálás, aprí­tás, turmixolás, reszelés.

A szénhidrátok folyékony formában történő bevitele is emeli a GI-értéket, ezért kevésbé javasolt például a gyümölcslé fogyasztása a nyers gyümölccsel szemben.
Ezek tükrében érthető, hogy a puffasztott búza, gabona miért lett 1-ből 3-as kódú: 100 gramm puffasztott búza szénhidráttartalma és glikémiás indexe (kb. 80) is magasabb a kenyérénél (fajtától függően 60 feletti). Természetesen, aki 1 szelet puffasztott búzát megeszik, nem hí­zik meg tőle, de jóllakottságérzete sem lesz. Ha alternatí­vát keresünk a kenyérre, olyat válasszunk, amely laktat, mégis csökkentett szénhidráttartalmú, és alacsony a glikémiás indexe.

Mi csökkenti a glikémiás indexet? A rövid ideig tartó hőközlés: párolás, hirtelen sütés (pl. az “al dentére” főzött tésztának kisebb a vércukoremelő képessége, mint a túlfőzöttnek)
Magas élelmirost-tartalom
A szénhidrátokkal egyidejűleg fogyasztott fehérje és zsiradék, mivel lelassí­tják a keményí­tő megemésztését
Savak: bizonyos mennyiségű sav késlelteti a szénhidrát lebomlását

A teljes cikket a NORBI UPDATE MAGAZIN július-augusztusi számában olvashatja. A magazinra előfizethet ITT.

Megosztom