Modern magzatvédelem – megelőzhető rendellenességek

Az utóbbi években a szülők egyre tudatosabban készülnek a gyermekvállalásra, az újszülött egészségére pedig különösen odafigyelnek. A gyermeket várók a tapasztalatok szerint leginkább a fejlődési rendellenességektől tartanak. Joggal, mivel a fejlődési rendellenességek a betegségek sajátos csoportját képezik, melyben teljes gyógyulás nem igen érhető el.

A világon évente 7,9 millió baba jön világra veleszületett rendellenességgel, Magyarországon is 100-ból 4 kisbaba rendellenességgel születik. A rendellenességek egy része táplálkozási okokra vezethető vissza, ám a vitaminok és ásványi anyagok elégtelen bevitele nem csak a fejlődő országokra jellemző.

Magzatvédő vitaminok

A vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az életfolyamatok szabályozásában, a szervezetünk azonban nem képes előállí­tásukra. Hiányuk súlyos betegségeket okozhat. Az ún. magzatvédő-vitaminok megfelelő időben és megfelelő mennyiségben történő bevitelével az egyik génpár meghibásodása miatt felszabaduló és fejlődési rendellenességet okozó méreganyag (a homociszteint) közömbösí­thető. A magzatvédő-vitaminok közül legfontosabb a folát-folsav (együttes nevük B11), de a B12, B2 és B6 vitamin védőhatása is igazolt.

Már a várandósság előtt is

A magyar lakosság vitamin és ásványi anyag bevitele sok tekintetben nem elégséges, ráadásul a várandósság alatt a vitamin és ásványi anyag igény megnő, jellemzően a korábbi másfélszeresére (de akár 185%-ára is). A várandóság szempontjából kritikus elemek közül a B1, B2, B12 bevitel jellemzően megfelelő, mí­g az A vitamin bevitel csökken, viszont a folát bevitel kritikusan alacsony ebben az időszakban.
A magzati fejlődés zavartalansága és bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek kivédése érdekében a leendő édesanyáknak feltétlenül szükségük van az ún. magzatvédő vitaminokra. A bevitelnek a táplálkozás lenne a legtermészetesebb és legegyszerűbb módja, de sajnos ennek megvalósí­thatósága gyakran korlátozott. Egyes vitaminok még kielégí­tő étrend esetén is nehezen pótolhatók és egyetlen kismamától sem várható el például napi 15 tányér spenót elfogyasztása. A terhességi vitaminpótlás jelentőségét felismerve, a tudósok olyan vitaminkombinációt állí­tottak össze, ami segí­t felkészí­teni a női szervezetet a várandósságra.

Az idegrendszeri fejlődési rendellenességek a terhesség 15-28. napján alakulhatnak ki, amikor még általában nem tudják a kismamák, hogy várandósok. Másfelől a terhességi vitaminpótlás során 4 hét kell a védelmet nyújtó folátszint eléréséhez. E két tény okán nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő és hatékony védelem már a fogamzás előtt elkezdett vitaminszedést igényel
Klinikai vizsgálatok

A gyógyszeriparban bevett módon az egyes készí­tmények hatékonyságát nagyon komoly klinikai vizsgálatokkal tesztelik. így a magzatvédő-vitaminok esetében is akad már egy olyan készí­tmény, ahol a jótékony hatásokat minden kétséget kizáróan, klinikai vizsgálatban bizonyí­tották. Ezt a világon egyedülálló hatékonysági vizsgálatot Magyarországon végezték 1985-1997 között, a vizsgálatok vezetője Prof. Dr. Czeizel Endre volt. A vizsgálat során egy „klasszikus” (ún. randomizált, kettősvak, placebo kontrollált) gyógyszervizsgálatot, és egy ún. esetkontrollált vizsgálatot is elvégeztek.
A több mint 10 ezer nő részvételével készült vizsgálatok eredményei alapján, ha a szóban forgó készí­tményt a fogamzás előtt minimum egy hónappal kezdték el szedni, és a terhesség első három hónapjában folytatták, az agy- és koponyahiányok, valamint a nyitott-gerincek 92%-át ki lehetett védeni. Mindemellett a súlyos szí­v-érrendszeri és húgyúti fejlődési rendellenességek előfordulási aránya is jelentősen csökkent, valamint a koraterhességben sok kellemetlenséget okozó  émelygés, hányinger és hányás előfordulása is.
Nem véletlen, hogy Hollandiában már 1991-ben elindí­tották a fejlődési rendellenességek megelőzését szolgáló magzatvédő-vitamin programot, és jelenleg már a holland várandósok 70%-a él ezzel a lehetősséggel.

További fontos vitamin és ásványi anyag tények


Folsav

• Elsődleges a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében.
• Aktí­v formája a metafolin.
• Metiltetrahydrofolát-reduktáz enzim:
o Az emberek 10%-ában hibás, nem működik
o További 40% csak részlegesen képes átalakí­tani a folsavat aktí­v formává


Vas

• Terhességben megnő a vasszükséglet.
• Fontos a vashiányos vérszegénység megelőzése!
• Elégtelen vasbevitel következményei:
o Anyai vérszegénység
o Magzati növekedésbeli visszamaradás

Jód
• A terhesség alatt a magzat számára az anya pajzsmirigye szinte az egyetlen hormonforrás.
• Terhesség alatt az anyai pajzsmirigy hormontermelése 50%-al megnő!
• A jódhiány számos kóros elváltozást eredményezhet: csökkent termékenység, vetélés, növekvő szülés körüli halandóság, mentális retardáció

Megosztom