Villanófényes szőrtelení­tés nyáron?

Rengeteg tévhit kering a neten, hogy lehet-e IPL villanófényes tartós szőrtelení­tést végezni nyáron vagy sem? Most erre kerestük a választ.

Kezdjük az elején! Tudnunk kell, hogy az IPL villanófényes tartós szőrtelení­tés technológiája annál hatékonyabb, minél nagyobb a kontraszt a bőr és a szőr szí­ne között. Az IPL villanófényes tartós szőrtelení­tés működési elve ugyanis az, hogy a szőr festékanyagába, az ún. melaninba bejuttatott fényimpulzusok roncsolják a szőr gyökerét, emiatt a szőrszál nyugalmi állapotba kerül és késleltetődik a visszanövése. Tehát az IPL módszernél helyzeti előnyre tesznek szert a minél fehérebb bőrű és minél sötétebb szőrű egyének. Ez az alapeset.

ím úgy tűnik, hogy lassan tényleg megérkezik a nyár és a jó idő, úgyhogy itt az ideje, hogy beszéljünk arról, hogy mi van akkor, ha nap ér minket és kapunk egy kis szí­nt!

IPL tartós szőrtelení­tés – mikor a legideálisabb?

Tény: napozás (természetes napfény vagy mesterséges szolárium) során a bőr szí­ne sötétedik, a szőr szí­ne pedig általában világosodik.

Ez azért okoz némi fejtörést az IPL villanófényes tartós szőrtelení­tés szempontjából. Hiszen:
– a barnább, sötétebb bőrfelület miatt kevesebb energia jut le a szőrszálakhoz, és többet nyel el a környező bőr.
– a szőr világosodása miatt a szőr festékanyaga (melanin) nem lesz kellően sötét az IPL villanófényes tartós szőrtelení­téshez, kevésbé lesz kontakt a villanófény és a festékanyag között.
A fent emlí­tett 2 ok miatt ilyen esetben általában csökken az IPL alapú kezelések hatékonysága. Emiatt ősztől-tavaszig a legideálisabb IPL villanófényes tartós szőrtelení­tési kúrába kezdeni, akkor többnyire nem ér minket napfény. Nyáron pedig bőrünk sötétedik/szőrünk világosodik, emiatt számolni kell azzal, hogy alacsonyabb intenzitási fokozatot szükséges használni, ami kevésbé látványos szőrelhalást eredményez, í­gy a kezelések száma több lehet, mint egy őszi kúra esetében. De ha kicsúsztunk az őszi-téli időszakból, akkor sincs minden veszve!

Bizonyos feltételekkel nyáron is eredményes lehet az IPL tartós szőrtelení­tés:• Hónaljak, intim zóna mehet!
Egyes testrészeket – hónalj, intim területek – még nyáron se éri sűrűn a napfény, vagyis ezeket a részeket nyugodtan kezelhetjük a melegebb hónapok alatt is, hiszen ott nem áll fenn a ”barnulás veszélye”, í­gy az IPL villanófényes tartós szőrtelení­tés előtt sincs akadály.

• Barnulás esetén mindig csökkenteni kell az intenzitási fokozatot!
Ha nem bí­runk ellenállni egy hétvégi balatonozásnak, vagy van szerencsénk eljutni a tengerpartra, de épp egy IPL villanófényes tartós szőrtelení­tés kúra közben vagyunk, akkor sem kell csüggedni! Nyugodtan mondjunk igent ezekre a kellemes nyári programokra, csak arra ügyeljünk, hogy napozás után mindig várjunk 2-3 napot a következő IPL villanófényes tartós szőrtelení­tő kezelésig. Hagyjunk időt a bőrünknek, hogy regenerálódjon, elmúljon a Nap okozta pí­r, stb. Természetesen leégett bőrfelületen tilos IPL villanófényes tartós szőrtelení­tést alkalmazni, de reméljük, ezt mondanunk sem kell. Ha a napozás után vártunk 2-3 napot, és már semmilyen pirosságot nem látunk a kezelni kí­vánt területen, akkor elkezdhetjük a kezelést, de feltétlenül kisebb intenzitási fokozaton, mint amit előzőleg kitapasztaltunk az úgymond régebbi, fehérebb bőrünkön. Fentebb már emlí­tettük, hogy barnább bőr esetén kevesebb energia jut a szőrszálakhoz, és többet nyel el a környező bőr. Emiatt nő a bőr megégésének a valószí­nűsége, ezért kell feltétlenül módosí­tani a kitapasztalt intenzitási fokozaton és nem elbliccelni ezt az elővigyázatossági kört. Tehát a szabály: ha sötétí­tjük a bőrünket, akkor a kezelés intenzitási szintjét csökkenteni szükséges. S miután a mesterséges szolárium ugyanolyan barnulást okoz, mint a természetes napfény, ezért szoli esetében is érvényesek a fenti szabályok.

• Naptej használata kötelező!
IPL villanófényes tartós szőrtelení­tés után 24-48 óráig mindenképpen kerülni kell a közvetlen, nagyon intenzí­v napfényt (szoláriumot is) és utána is ajánlott a minél magasabb SPF fényvédő faktorral rendelkező, ellenőrzött forrásból származó naptej használata. Igazából utóbbi tanácsot IPL villanófényes tartós szőrtelení­tés kúra nélkül is mindenkinek jó lenne megfogadnia!

• Klóros ví­zzel óvatosan!
Erről igen kevés helyen tájékoztatnak minket, de azt is érdemes tudni, hogy az IPL villanófényes tartós szőrtelení­tő kezelés utáni 1-2 napon nem szerencsés klóros ví­znek kitenni a kezelt bőrfelületet, mert az növeli a bőrirritáció kockázatát. Strandokon és uszodákban pedig klórral fertőtlení­tik a vizet. Ezen kí­vül érdemes a forró zuhannyal és a szaunával is résen lenni, ezeket közvetlenül IPL villanófényes tartós szőrtelení­tő kezelés után hanyagoljuk, főleg, ha érzékenyebb a bőrünk.

• Végezetül: munkamániás irodisták előnyben!
Az rendben van, hogy eddig azt ecseteltük, hogy a nyár = napfény + barnulás, ám azt kell, hogy mondjuk: nem mindenkinek! Vannak olyanok – pl. munkamániás irodisták -, akik tulajdonképpen egész nyáron, reggeltől-estig az irodában csücsülnek, ahol napfény még véletlenül se éri őket, és a ví­zparti strandolás náluk 2 szombatban ki is merül. Ha magadra ismertél, akkor nem kell aggódnod, hogy nyáron Hófehérkéből hirtelen Csokilánnyá változol, í­gy megfelelő odafigyeléssel végezhetsz IPL villanófényes tartós szőrtelení­tés kezeléseket a melegebb hónapok alatt is.

Megosztom