2018.07.16. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Az alábecsült hormonrendszer

Sokan évek óta orvoshoz járnak szűnni nem akaró egészségügyi problémájuk miatt, de nincs gyógyulás. Ilyenkor érdemes felkeresni egy endokrinológust.

Petrás Lilla
2014.04.24  14:16   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Sokan évek óta orvostól-orvosig zarándokolnak szűnni nem akaró egészségügyi problémájuk miatt, de a gyógyulás egyre csak várat magára. Legkésőbb ilyenkor érdemes felkeresni egy endokrinológust, mivel lehetséges, hogy a rejtélyes tüneteket hormonális problémák okozzák.
Az endokrinológia röviden összefoglalva a belső elválasztású mirigyekkel foglalkozó tudományág. Ezek nagyon komoly funkciót töltenek be: a hormonháztartásért felelnek, amely teljes szervezetünk működésére kihat. Bizony, nem csak olyan ismert területeket érint, amiket mindenki kapcsolatba hoz a hormonokkal! A havi cikluson, a peteérésen és a szaporodáson kívül endokrin mirigyek befolyásolják például a vércukorszintet, az anyagcserét, a szívritmust és a csontstruktúrát is.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha ennyire jelentős összefüggéseket vizsgál az endokrinológia, miért nem hallottunk még róla? Bár ez egy nagyon régóta létező tudomány, csak a kétezres évek elején következett be a meghatározó áttörés a vizsgálati módszerek és a molekuláris biológiai ismeretek bővülésével. „Az ezredforduló óta a beavatkozási lehetőségek száma is ugrásszerűen nő."- magyarázza dr. Tűű László, endokrinológus.

Tipikus tünetek


A nemi jelleggel összefüggésbe hozható problémákon kívül akkor is érdemes megfontolnunk egy endokrinológiai kivizsgálást, ha hirtelen, szinte egy csapásra csökken terhelhetőségünk, koncentrációs- illetve szellemi teljesítőképességünk, különösen, ha mindezt indokolatlan testsúlyváltozás is kíséri. Sőt a megmagyarázhatatlan ingerlékenység, a rossz helyzetmegítélő képesség és a szorongás hátterében is húzódhat hormonális diszfunkció. De gyermekeknél is gyanakvásra adhat okot, ha növekedési ritmusa jelentősen eltér a vele egykorúaktól.

„Lány korom óta küszködtem a kilókkal."- meséli Vali néni, aki végigfogyókúrázta az életét, de teljesen eredménytelenül. 78 éves korában diagnosztizáltak nála pajzsmirigy-alulműködést, majd ennek megfelelően beállították a hormonszintjét, amitől pillanatok alatt lefogyott. - „Csak azt sajnálom, hogy ha ez korábban derül ki, rengeteg testi és lelki szenvedést megspórolhattam volna."

Határterületek

Nemrégiben rájöttek a kutatók, hogy a hormontermelődés nem koncentrálódik csupán a belső elválasztású mirigyekre, hanem egyéb szövetek is betöltenek ilyen funkciót. „A mellékvesevelő által termelt anyagok vérnyomás növelő hatással bírnak, a mellékvese kéreg pedig az általa kibocsátott kémiai jeltovábbítók révén részt vesz a só-víz háztartás szabályozásában, amely befolyásolja a vértérfogatot." - mutat rá meglepő összefüggésekre dr. Tűű László. - „A szív és érrendszeri struktúra nagyon kemény hormonszabályozás alatt áll, amely még a szív ingerképzésére és ezen keresztül a szívritmusra is kihat."
Továbbá mivel kimutatták, hogy az endokrin-, az immun-, és az idegrendszer szoros kölcsönhatásban állnak egymással, különösen nagyobb terheléssel járó időszakok előtt tanácsos egy tejes körű hormonvizsgálatnak alávetni magunkat!


A csodadiéták titkaKi ne hallott volna már olyan történetet, hogy a hagyományos orvoslás által megoldhatatlan gondja egy természetgyógyász által ajánlott diétától egy csapásra elmúlt. Más meg hiába tartja ugyanazt az étrendet, a gyógyulás továbbra is elmarad. Erre adhat magyarázatot egy endokrinológiai felfedezés: táplálkozással befolyásolhatjuk hormonháztartásunk működését. Például az inzulintermelés nem csupán a vércukorszintet szabályozza, hanem mint növekedési hormon számos egyéb szerv működésére van hatással. Ebből következőleg az étkezési szokásainknak megváltoztatásának nagy szerepe lehet a gyógyulásban, ám koránt sem mindegy, hogy ki milyen speciális étrendet választ. Ezért vaktában lövöldözve kiválasztott paleo-, vegán-, vega-, koleszterin-, szénhidrát-, gyümölcs-, stb diéta helyett érdemes egy hormonális kivizsgálást követően dietetikussal konzultálni.
forrás: dr. Tűű László, Mensmentis Egészségcentrum

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás