Húsvét előtt nézzünk bele a dobozba

A tojás tápláló és biztonsággal fogyasztható, bőséges forrása a fehérjéknek és számos nélkülözhetetlen tápanyagnak. A boltokban kapható esztétikus csomagolású tojásos dobozok nem mindig a legjobb minőségű árut tartalmazzák.

Vásárláskor a csomagoláson belül szemrevételezzük a tojások szí­nét, formáját, méretét. Csak megbí­zható kereskedőtől szerezzük be, mert előfordulhatnak hamisan jelölt termékek is. A megvásárolt tojást otthonunkban hűvös helyen szükséges tárolni, de tárolás előtt fertőtlení­teni (a baktériumok miatt) erősen javasolt.

Csak friss tojást vásároljunk, illetve vásárlás után hamar használjuk fel
Felhasználás előtt ellenőrizzük a termék frissességét, ehhez legegyszerűbb a ví­z alá merí­téses módszert választani: a friss tojás lemerül a ví­zbe, ha viszont a ví­z felszí­nén marad – ami a beltartalom öregedésével megnövekedett légkamra miatt van – akkor azt a tojást már érdemes kidobni.

Feltörés után is könnyen képet kaphatunk: az átlátszó fehérje, az egészben maradt sárgája és a jól látható jégzsinór a friss tojás jellemzői, mí­g a felhí­gult, zavaros fehérje és a zöldes-vöröses szétfolyt sárgája baktérium okozta romlást jelez. Feltörés után célszerű az árut azonnal felhasználni, mert a héjról a tojásba jutó baktériumok (pl. szalmonella baktérium) gyors szaporodásnak indulnak. Feltört állapotban tárolni csak rövid ideig és hűtve szabad.

íllatvédelem, tudatos vásárlás a beszerzéskor is fontos
A forgalmazott tojásokon kötelező feltüntetni a termelői kódot. A kódsoron lévő első szám ad információt a tojó tyúk tartási módjáról. Ha a tojáson lévő kódsor első száma nulla, az a legkedvezőbbet (úgynevezett biotojást) jelenti, ha ez a szám egyes, az a szabad tartást, ha ez a szám a kettes, az a közepes minőségű mélyalmos tartást, ha ez a szám a hármas, az a legrosszabb (ketreces) tartási módot jelenti. Az Orpheus íllatvédő Egyesület véleménye szerint érdemes olyan terméket vásárolni, melyek termelésekor a tartott tyúkok jóléte és megfelelő táplálása, a stresszmentes tartása biztosí­tva volt. A tyúktartás minősége adhat a termelt tojás minőségére is biztosí­tékot.

Megosztom