Kórokozók elleni védekezés otthonunkban

Mikroszkóp alatt minden másnak látszik, mint ami valójában. Gondolta volna, hogy alaposabban megnézve egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a saját kezünkön is annyi izgő-mozgó apróság nyüzsöghet, mint ahány ember egy zsúfolt bevásárlóközpontban?

Környezetünk telis-tele van apró mikroorganizmusokkal, melyek mindenütt megtalálhatóak; a ví­zben, a talajban, az ételekben, a megérintett felületeken, sőt, még a belélegzett levegőben is. Ezek az aprócska ví­rusok, baktériumok szabad szemmel nem, csupán mikroszkóp alatt láthatóak. A többség ártalmatlan az emberi szervezetre, sőt, közülük jó pár jelentős szerepet játszhat egészségünk megőrzésében is, azonban vannak köztük olyanok, melyek számos kellemetlen betegséget okozhatnak. Utóbbiakat nevezzük kórokozóknak. Ha ezek a szervezetünkbe jutnak és szaporodni kezdenek, akkor beszélünk fertőzésről.

A kórokozók gyakorlatilag mindenütt megtalálhatóak környezetünkben, de különösen szeretik a meleg, nyirkos helyeket. Elővigyázatosnak kell lennünk az olyan helyzetekben, amikor sok emberrel tartózkodunk egy légtérben, például irodában, tömegközlekedési eszközön, repülőgépen, vagy akár kórházban, hiszen ezen esetekben a kórokozók könnyedén cserélnek gazdát. Sokan nem is gondolnák, de az otthonunk is tökéletes táptalaja a baktériumok és ví­rusok terjedésének – meglepő adat például, hogy az ételmérgezések leggyakrabban otthonunkban történnek.

Még saját lakásunkon belül is számos módon juthatnak szervezetünkbe a kórokozók. A fertőzéseket mégis leginkább saját kezünkkel terjeszthetjük. Amikor érintkezésbe kerülünk a kórokozókkal, könnyedén továbbadhatjuk őket környezetünknek vagy akár egy egyszerű reflex mozdulattal, például szemünk megdörzsölésével bevihetjük szervezetünkbe. Ezért, a megbetegedések megelőzésének hatékony módja a gyakori és alapos kézmosás, valamint a használati felületek rendszeres tisztí­tása.

Lehetőség szerint használjunk antibakteriális kézmosót és legalább 30 másodpercen keresztül dörzsöljük vele alaposan kezeinket, hogy az kifejthesse hatását, majd meleg ví­zzel öblí­tsük le. A használati felületeket legalább hetente tisztí­tsuk meg alaposan tisztí­tószerrel, a konyhai felületeket akár 2-3 naponta. íœgyeljünk arra, hogy a kéztörlőket, konyharuhákat és a takarí­táshoz használt szivacsot, rongyokat is rendszeresen cseréljük.

De mi a helyzet a konyhák egyik leginkább rettegett fertőzésével, a szalmonellával?

Amennyiben betartjuk és megfelelően alkalmazzuk az előbb emlí­tett higiénés alapszabályokat, könnyedén megelőzhetjük akár a szalmonellát is, mely a közhiedelemmel ellentétben nem csak a vendéglátó ipari egységekben vagy a menzán leselkedik ránk, hanem akár otthonunkban is.

A szalmonellafertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt, vagy hőkezelt ételek felelősek, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet. Ezt azért fontos tudni, mivel a szalmonella és számos más baktérium, akár 4 hétig is képes a száraz felületeken életben maradni. így az ezekkel érintkező ételekre vagy éppen kezeinkre is egyszerűen átterjedhet a fertőzés.
A fertőzést továbbá elősegí­ti, ha a baktérium az ételben elszaporodik, í­gy főleg nyáron a nagy melegben kell az ételek megfelelő hűtésére is kiemelt figyelmet fordí­tani.

Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható. A higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő elkészí­tésével, hűtésével a betegség csakúgy, mint számos egyéb fertőzés könnyen megelőzhető.

Megosztom