Új interaktí­v makettek a szarvasi Mini Magyarországban

A magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyí­tett másai debütáltak 2014. április 11-én a szarvasi Mini Magyarország makettpark új makettjei között. Tavasztól az ország egyetlen interaktí­v makettparkjában mintegy félszáz makett látható. Közel 280 méternyi mini vasúti sí­nen, alagutakon, hidakon átkelő mini mozdonyok és a mini Balatonon, illetve a mini Dunán ringatózó hajó és vitorlás makettek mellett több emblematikus épület, kastély, templom, állomásépület meg is szólal a történelmi Magyarország közepén, a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarországban.

A rendkí­vül sikeres, minden korábbi várakozást túlszárnyaló látogatottságot produkáló 2013-as esztendő után idén tavasszal új, egyedülálló élményt nyújtó makettekkel bővült a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark. Az ország egyetlen interaktí­v makettparkjában immár mintegy félszáz épület, mozdony és hajó kicsinyí­tett mása látható, irányí­tható.

Magyarország emblematikus épületei közül több meg is szólal, igazi ritkaságnak számí­tó hangfelvételek, dallamok csendülnek fel a mini épületekből, mí­g a vasút- hajómakettek gombnyomásra indulnak a mini sí­neken, a mini Balatonon vagy éppen a mini Dunán.

Idén április közepén a magyar vasúttörténet olyan legendás „szereplői” mutatkoznak be a makettparkban, mint a Heves gőzmozdony, az írpád sí­nbusz, vagy a balatoni nyaralókban nosztalgikus emlékeket idéző NOHAB mozdony. A járműveket persze nem csak megcsodálni, de irányí­tani is lehet a történelmi Magyarország közepén található szarvasi Mini Magyarország makettparkban. A mozdonyok egy gombnyomásra indulnak a következő állomásra, í­gy a felnőttkorú látogatók mellett a legkisebbeknek is felejthetetlen élményt nyújt a szarvasi kirándulás.

A gyönyörű természeti környezetben, az ország legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétumban található makettpark új, mozgó vasútmodelljei olyan állomások között közlekednek, mint a mezőtúri, a tószegi, a mártélyi, a kétegyházi, a mosonmagyaróvári, a búcsúszentlászlói, az almási, vagy a bátaszéki vasútállomás. A Mini Magyarországban Szarvason 2014. április 11-től az állomásépületek kicsinyí­tett másai eredeti állapotukban láthatók.

A vitorlázás szerelemeseinek minden bizonnyal különleges élményt jelent majd együtt látni a „Magyar Tenger” legendás hajóit, köztük a Schí¤renkreuzer, a Kalóz, a Dragon, a Jolle, a Beluga, vagy a „Földkerülő” Szent Jupát alapmodelljét, a Balaton 31-et, ahogy lágyan ringatóznak a mini Balaton hullámain.
Az új vasút- és hajómakettek, mini állomásépületek mellett számos korábban bemutatott makett is interaktí­v funkciókkal egészült ki. A Debreceni Református Nagytemplomból az „Erős vár a mi istenünk”, Luther Márton korálja hallatszik, mí­g a Jáki templomból gregorián dallam, a Szegedi Dómból pedig a hí­res harangjáték csendül fel. A mini Pécsi Dzsámiból a müezzin imára hí­vó hangja hallatszik.

Azok számára, akik jártak már a Mini Magyarország makettparkban, ismerősek az interaktí­v megoldások, hiszen a mini Operaházból már tavaly nyár óta hallható a hí­res Melis-ária, az Egri vár makettjében a törököknek szóló elszánt üzenetként kifüggesztett koporsó pedig egy gombnyomásra emelkedik ki a várfal mögül.
A szarvasi Mini Magyarország makettpark éppen egy évvel ezelőtt, 2013. április 10-én nyí­lt meg. Az ország legnagyobb arborétumában található makettpark népszerűségének is köszönhetően a Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország látogatószáma a 2012-es 37 ezer fős arborétumi látogatószám duplájára emelkedett. Az elmúlt évben 72 ezer látogató jár a Mini Magyarországban és a Szarvasi Arborétumban.

A gyönyörű természeti környezetben található makettparkban néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk, és az interaktí­v élmények mellett ebben az egyedi közegben ismeretek megszerzésére is mód nyí­lik: gyakran tartanak itt kihelyezett iskolai tanórákat, iskolai osztályok osztályirándulásainak programja, nyugdí­jas klubok kirándulásainak célpontja, és természetesen családi, baráti kirándulások terepe is Mini Magyarország, a történelmi Magyarország közepén.

Megosztom