Ön megfelelően kezeli a kontaktlencséjét?

Egy felmérés szerint bár a kontaktlencsét viselők úgy vélik, megfelelően kezelik a lencséjüket, csupán töredékük jár el valóban gondosan. Dr. Tóth Eszter szemész, kontaktológus az alaposságra és a veszélyekre is felhí­vta a figyelmet.

Az Amerikai Optometristák Akadémiájának lapja szerint a kontaktlencsét viselők 80 %-a állí­tja, hogy megfelelően kezeli, ápolja, viseli a kis segédeszközt, valójában azonban csak igen kevesen vannak tisztában a viselés szabályaival és az esetleges kockázatokkal. Arra a kérdésre, milyen kockázati tényezőkkel veszélyeztethetik a szemük egészségét, a többség a következő válaszokat adta:
– csapví­zben tárolja a lencsét
– nem tartja be a higiéniai szabályokat
– túlhordja a lencsét.

Dr. Tóth Eszter szemész, kontaktológus összegezte a legfontosabb szabályokat, az alaposságra és a veszélyekre is felhí­vta a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy gyakran a páciensnek nincs is panasza, de a vizsgálat során, a szaruhártyán komoly elváltozásokat lehet látni (kisebb-nagyobb hámsérüléseket, fertőzésre utaló jeleket, oxigén hiány miatt kialakuló érujdonképződést).

A 11 legfontosabb szabály1. Alaposan mossuk és szárí­tsuk meg a kezünket, mielőtt a szemünkhöz vagy a lencséhez nyúlunk

2. Soha ne vegyük a lencséket a szánkba, és ne nyálazzuk be őket, hiszen a nyál tele van baktériumokkal.

3. Az ápoló- és tároló szerek kiválasztásakor fogadjuk meg a szemészorvos tanácsát. Egy lencse viselése során ne változtassuk meg a tároló szert.

4. A csapví­z alkalmatlan a kontaktlencse tárolására, kizárólag csak az e célból gyártott steril folyadékokat használhatjuk.

5. A kontaktlencse kivétele után, de még a tároló folyadékba helyezése előtt tisztí­tsuk le a szennyeződéseket az ajánlott szerrel.

6. Tartsuk tisztán és rendszeres cseréljük a tároló tokot is. A tároló szert minden használat után öntsük ki a tokból. A tokot ajánlott használat után tisztí­tó folyadékkal átdörzsölni, majd megszárí­tani.

7. Ha természetes-, vagy uszodaví­zzel érintkeztek, ki kell dobni a lencséket és másnap újat kell felhelyezni.

8. Ha ví­z mellett nyaralunk, vegyük ki a lencsét, mielőtt a ví­zbe megyünk, esetleg használjunk egynapos kontaktlencsét és úszószemüveget.

9. Az előí­rt hordási idő után is mindenképen újra kell cserélni a kontaktlencséket. A túlhordott lencse oxigénáteresztő képessége már lényegesen kevesebb, mint amire a szemnek szüksége van, ezért a szaruhártyán komoly elváltozásokat okozhat.

10. A tisztí­tás és az előí­rt lencsecsere mellett elengedhetetlen a rendszeres szemész szakorvosi ellenőrzés, még akkor is, ha a kontaktlencse viselőnek nincs semmilyen panasza. így korán felismerhetővé és elkerülhetővé válhatnak a gyulladások, fertőzések, és a súlyos következmények.

11. Ne hagyjuk, hogy a szemünkön kiszáradjon a lencse, mert a száraz lencse nagyobb mechanikus irritációt okoz. Használjunk rendszeresen műkönnyet.

Megosztom