Ginszeng – Testnek és léleknek

Hat-hét év is eltelhet, mire a ginszeng gyökerében teljesen kialakulnak a hatóanyagok, és a növénynek valóban igazi gyógyereje lesz.

A növény kí­nai nevének jelentése „ember formájú”, a néphagyomány szerint a ginszeng azonban nemcsak alakjában hasonlí­t az emberre, hanem abban is, hogy sí­rni képes. Több ezer éve ismerik gyógyhatását, sokak számára az egészséget, az erőt, a hosszú életet szimbolizálja.

Pálinkára ginszenget

A növény fogyasztása javí­tja az emlékezőképességet, fokozza a kreativitást. Növeli a stressztűrő képességet, a szellemi teljesí­tményt, élénkí­t, segí­t a gyengeség leküzdésében. Sőt, akár a depresszió is elűzhető a segí­tségével. De nem csak a lelket, a testet is vitalizálja a ginszeng. Növeli az étvágyat, gyorsí­tja az emésztést. Sejtmegújí­tó hatása ismert, fontos szerepet játszik az immunrendszer támogatásában. Véd az alkohol káros hatása ellen, bizonyos esetekben csökkentheti a magas vércukorszintet.

Teázzunk délelőtt

A ginszengből készült teát kúraszerűen ajánlott fogyasztani, amelynek ideje 4-6 hét legyen, és utána érdemes legalább egy hónap szünetet tartani. Élénkí­tő tulajdonsága miatt inkább délelőtt fogyasszuk, 1-2 csészével naponta. Egy csésze tea elkészí­téséhez 2-3 gramm ginszeng (1 teáskanálnyi por) vagy 1 teafilter szükséges. Csak öntsük le forrásban lévő ví­zzel, és hagyjuk állni 4-5 percig. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az í­ze és a hatása.

Érdekességek• A katonák hajdanán a csaták előtt életerőt merí­tettek a növényből, amelynek gyökere értékes ajándéknak számí­tott.
• Hatással van a szexuális vágyra, és képes enyhí­teni a klimax kellemetlen tüneteit is.
• A fehér ginszenget hámozzák és a napon szárí­tják, a vöröset először hámozatlanul megpárolják, amí­g vörösbarna nem lesz, és csak ezután szárí­tják.

Megosztom