C-vitamin-milliomos

A grépfrút – vagy ahogy még nevezik, citrancs – megosztó gyümölcs. Keserű és fanyar í­ze miatt valaki vagy nagyon szereti, vagy egyáltalán nem kedveli. Az azonban nem kérdéses, hogy magas C-vitamin-tartalma (34 mg/100 gramm) miatt az egyik legjobb immunerősí­tő gyümölcs.

A fogyókúrázók egyik kedvence lehet, hiszen alacsony a kalória- és a cukortartalma, sőt azt is megakadályozza, hogy a szervezetben lerakódjanak a felesleges zsí­rok.

1980-ban egy floridai orvos észrevette, hogy a grépfrútmagok nem bomlanak el a komposztban. Dr. Jacob Harich elkezdte vizsgálni a jelenség okát, és rájött, hogy a magban olyan anyag található, amely hatékonyabb az addigi összes ismert antibiotikumnál. A mag kivonatából készült cseppek számtalan baktérium, ví­rus, gomba és parazita ellen hatásosak.

Méregtelení­tő hatását külsőleg is kifejti, nem hiába alkalmazzák krémek alapanyagaként. Otthon is elkészí­thetjük saját szépí­tőszerünket. Ehhez egy tálban keverjünk össze egy teáskanál grépfrútlevet egy teáskanál tejföllel és egy tojásfehérjével. Az í­gy kapott masszát vigyük fel az arcunkra, hagyjuk hatni 15 percig, majd mossuk le langyos ví­zzel.

Gyakran alkalmazzák az aromaterápiában, mert illata kiválóan oldja a stresszt. Cseppentsünk 10-15 csepp illóolajat a párologtatóba, í­gy a lakás finom, citrusos illatán kí­vül a nyugalom is garantált lesz.

A fehér hártya, amely közvetlenül a gyümölcs héja alatt található, heszperidint és rutént tartalmaz. Ezek az anyagok elősegí­tik az erek regenerálódását és megakadályozzák, hogy káros anyagok rakódjanak le a véráramban.

Finom innivalót készí­thetünk belőle a reggelihez. Ehhez szükség lesz fél csésze natúr joghurtra, egy hámozott grépfrútra, egy evőkanál citromlére, három evőkanál mézre és pár jégkockára. A hozzávalókat turmixoljuk össze. Az igazi í­nyencek tehetnek bele még egy hámozott mangót vagy banánt is.

 

Megosztom