A grépfrút – vagy ahogy még nevezik, citrancs – megosztó gyümölcs. Keserű és fanyar íze miatt valaki vagy nagyon szereti, vagy egyáltalán nem kedveli. Az azonban nem kérdéses, hogy magas C-vitamin-tartalma (34 mg/100 gramm) miatt az egyik legjobb immunerősítő gyümölcs.
A fogyókúrázók egyik kedvence lehet, hiszen alacsony a kalória- és a cukortartalma, sőt azt is megakadályozza, hogy a szervezetben lerakódjanak a felesleges zsírok.
![]() |
1980-ban egy floridai orvos észrevette, hogy a grépfrútmagok nem bomlanak el a komposztban. Dr. Jacob Harich elkezdte vizsgálni a jelenség okát, és rájött, hogy a magban olyan anyag található, amely hatékonyabb az addigi összes ismert antibiotikumnál. A mag kivonatából készült cseppek számtalan baktérium, vírus, gomba és parazita ellen hatásosak.
Méregtelenítő hatását külsőleg is kifejti, nem hiába alkalmazzák krémek alapanyagaként. Otthon is elkészíthetjük saját szépítőszerünket. Ehhez egy tálban keverjünk össze egy teáskanál grépfrútlevet egy teáskanál tejföllel és egy tojásfehérjével. Az így kapott masszát vigyük fel az arcunkra, hagyjuk hatni 15 percig, majd mossuk le langyos vízzel.
Gyakran alkalmazzák az aromaterápiában, mert illata kiválóan oldja a stresszt. Cseppentsünk 10-15 csepp illóolajat a párologtatóba, így a lakás finom, citrusos illatán kívül a nyugalom is garantált lesz.
A fehér hártya, amely közvetlenül a gyümölcs héja alatt található, heszperidint és rutént tartalmaz. Ezek az anyagok elősegítik az erek regenerálódását és megakadályozzák, hogy káros anyagok rakódjanak le a véráramban.
Finom innivalót készíthetünk belőle a reggelihez. Ehhez szükség lesz fél csésze natúr joghurtra, egy hámozott grépfrútra, egy evőkanál citromlére, három evőkanál mézre és pár jégkockára. A hozzávalókat turmixoljuk össze. Az igazi ínyencek tehetnek bele még egy hámozott mangót vagy banánt is.