Hogyan tegyük jobbá a világot fél nap alatt?

Minden gyermek hisz a csodákban, s abban, hogy képes megváltoztatni a világot. Ahogy azonban felnövünk, elveszí­tjük a hitünket a csodákban és abban is, hogy cselekedeteinkkel hatást gyakorolhatunk a világra. Azonban tévedünk! A világ jobbá tételéhez nincs szükség varázserőre, bárkinek a kezében van a lehetőség, hogy akár egyetlen perc alatt szebbé, jobbá, boldogabbá tegye valaki számára. Az ENSZ közgyűlésének 2011-es határozata alapján 2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja.

A Down-szindróma az egyik leggyakoribb veleszületett rendellenesség, mely egy kromoszóma hibára vezethető vissza. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a Down-szindróma szinte egy idős az emberiséggel, pontos kiváltó okai azonban ma sem ismertek. Ami a vizsgálatok alapján valószí­nűnek tűnik, az az, hogy az anya ivarsejtjeinek öregedése összefüggésben állhat a Down-szindróma esélyével. Napjainkban minden 600 – 850. születésre esik 1 down-szindrómás, újszülött.

Egyelőre nem gyógyí­tható, de a vele járó elváltozások a fejlettebb diagnosztikai és gyógyí­tási módszereknek köszönhetően (pl: szí­v és emésztőszervi betegségek) kezelhetőek. Ennek eredményeként az utóbbi években a Down-szindrómások átlagéletkora jelentősen nőtt (akár 70 évig is élhetnek), életminőségük javult.

A Down-szindróma legismertebb tüneteként mutatkozó neurológiai elváltozások mértéke esetenként változó lehet. Számos Down-szindrómás ember élhet az egészségesekét megközelí­tő életet, de még a súlyosabb eseteknek is lehetősége van arra, hogy felnőtt korukban munkát vállaljanak és egy közösség tagjaként boldog, teljesebb életet éljenek. Ehhez a Down-szindrómásokat segí­tő civil szervezetek már megteremtették az alapot. Az ország egész területén működnek olyan közösségek és otthonok, ahol a Down-szindrómások életének teljesebbé tétele a cél. Sajnos a Down-szindrómásokkal foglalkozó szervezetek folyamatos forráshiánnyal küzdenek. Az általuk patronáltaknak a világot jelentő közösséget nehezen, hónapról-hónapra tartják fent, í­gy minden segí­tség – legyen az anyagi vagy személyes jellegű- hatalmas jelentőségű számukra.

„Cégünk az AbbVie egy betegközpontú, újí­tó szemléletű elhivatott biogyógyszer vállalat mely küldetésének tekinti, hogy kutatási eredményeivel olyan megoldásokat teremtsen, mely jobbá teheti a világot az emberek számára. Amikor munkatársaimmal a vállalat magyar leányvállalatának egy éves születésnapi ünnepségét terveztük, arra gondoltunk, mi lenne, ha valami olyan különleges dologgal ünnepelnénk, mely nem csak nekünk, de másoknak is örömet okoz. Ekkor találtunk rá a Down Alapí­tványra, melynek munkatársa meghí­vott minket egyik otthonukba. Itt kollegáink egy vidám nap keretében megismerhették az otthonban élőket és ajándékként vidám virágmintákat festettek szobáik falára. Az együtt töltött idő mindannyiunk számára felejthetetlen élményt adott. Az otthon lakói csillogó szemekkel figyelték munkánkat és kitörő örömmel vették birtokba megszépült szobáikat, munkatársaink pedig hatalmas energiát merí­tettek abból a szeretetből és hálából, amit frissen szerzett, Down-szindrómás ismerőseiktől kaptak.” – mondta el Dr.Jakab Zoltán a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatója.

Megosztom