2017.09.21. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

A sokoldalú kolompér

Lúgosító hatása miatt a burgonya kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként. Gyomor,- és bélpanaszok esetén is javasolják a fogyasztását.

B. Szabó Lívia
2014.03.19  10:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Krumpliból számtalan ételt készíthetünk. Lehet belőle köret, saláta, de akár a főétel helyét is elfoglalhatja az asztalon. A régi, megszokott recepteket érdemes néha új ízekkel is kipróbálni.
A franciák így szeretik - Sajtos burgonyakrémleves
Hozzávalók:


40 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db zöldségleveskocka
1 liter víz
Fél dl olívaolaj
15 dkg natúr krémsajt
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
1 bagett

Bors

Elkészítése

A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, hasonlóképpen feldaraboljuk a vöröshagymát és a fokhagymát is. A hagymát olívaolajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a burgonyát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a zöldségleveskockát és lassú tűzön puhára főzzük. Ezután belekeverjük a krémsajtot, majd botmixerrel vagy turmixgéppel simára turmixoljuk. A bagettet vékonyan felszeleteljük, előmelegített serpenyőben megpirítjuk. Tálaláskor a levest megszórjuk petrezselyemzölddel, és végül rátesszük a pirított kenyeret. Az ínyencek füstölt sajtot is reszelhetnek a tetejére.

A hindu Aloo tikki - Indiai krumplis lepény

Hozzávalók:

4 db burgonya
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál koriander
Fél teáskanál csilipor
Fél teáskanál indiai fűszerkeverék
2 evőkanál kukoricaliszt

Bors
Currypor a tálaláshoz

Elkészítése

A burgonyát puhára főzzük és krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a köményt, a koriandert, a csiliport, az indiai fűszerkeveréket, s ízesítjük sóval, borssal. Miután egyenletesen elkevertük, rászórjuk a lisztet és kézzel összedolgozzuk, majd kis pogácsákat formálunk belőle. Olajon aranybarnára sütjük, tálaláskor szórhatunk rá pár csipet curryport. Kínálhatjuk salátához, különféle öntetekkel mártogatósként, de remekül illik hozzá a hagymából és paradicsomból készült chutney is.

Zöldség a zöldségben - Héjában sült töltött pityóka

Hozzávalók:

6 db szép nagy burgonya
1 zacskó mirelit brokkoli
1 zacskó mirelit karfiol
2 db pritaminpaprika
2 fej lila hagyma
Füstölt sajt

Bors

Elkészítése

A krumplit héjában előfőzzük, majd amikor kihűlt, hosszában levágjuk a tetejét, és a nagyobb rész belsejét kikanalazzuk. A burgonyacsónakokat megszórjuk sóval vagy sültkrumpli-fűszerkeverékkel. A kivájt részt villával apróra törjük, ezt később a zöldségekhez keverjük. A lila hagymát felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd ráöntjük a brokkolit, a karfiolt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A keleti ízeket kedvelők tehetnek rá curryt is. Felkockázzuk a pritaminpaprikát és hozzáadjuk a zöldséghez a krumpli belsejével együtt. Mivel sütni is fogjuk a keveréket, ezért érdemes a zöldségeket úgy párolni, hogy kicsit ropogósak maradjanak. Levesszük a tűzről és megtöltjük vele a burgonyákat. A tetejére füstölt sajtot reszelünk, kivajazott tepsibe tesszük. 190 fokon puhára sütjük.

További recepteket olvashat a Családi Lap 2014. márciusi számában.






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás