Mégis lehet fogyni a gyorséttermi koszttal?

A gyorséttermi ennivalókról széles körben elterjedt, hogy egészségtelenek, ezt illusztrálta a hí­res Super Size Me cí­mű film is. Most egy amerikai tanár ellenpéldával szolgált.

A 2004-ben bemutatott dokumentumfilmben Morgan Spurlock í­ró-rendező azt próbálta ki, hogy mi történik, ha 30 napig kizárólag a McDonald’s menüiből állí­tja össze étkezését. A kí­sérlet végére elhí­zott, és egészségi állapota is jelentősen romlott. A döntően szendvicseket, sült burgonyát és cukros üdí­tőket tartalmazó étkezéseinek fényében ez nem is meglepő.

Nemrég azonban egy iowai tanár látványos ellenpéldával szolgát. A 130 kilós férfi tudományos igényességgel állí­totta össze diétás kosztját a gyorséttermi kí­nálatból, nem lépte túl az ajánlott szénhidrát-, zsí­r-, koleszterin- és fehérjemennyiséget, rendszeresen fogyasztott salátákat is. De legfontosabb lépésként rendszeresen mozogni kezdett, í­gy testsúlya csökkent. A kí­sérlettel az volt a célja, hogy olyan diétát állí­tson össze, amely minden amerikai fiatal számára hozzáférhető és betartható.

Ez sikerült is, azonban a szakemberek ennek ellenére sem javasolják, hogy valaki kizárólag gyorséttermi ételeket fogyasszon, ugyanis a magas sótartalom vagy a telí­tetlen zsí­rsavak magas aránya továbbra is jelentős egészségügyi kockázatot jelent. Nemrég egy olyan kutatás is napvilágot látott, amely nem elsődlegesen a gyorséttermi étkezést teszi felelőssé a gyermekkori elhí­zásért.

Az eredmények szerint sokkal inkább a szülők által kialakí­tott étkezési szokások felelősek azért, hogy a gyermekek kevés zöldséget és gyümölcsöt, illetve túl sok feldogozott ételt és cukros üdí­tőt fogyasztanak. Ezt már csak tetézik a fast foodok. A gyermekek körében a gyorséttermek gyakori látogatása egyúttal eredménye is annak, hogy sok esetben otthon is hasonló jellegű enni- és innivalókkal találkoznak. így a kutatók szerint az egészséges otthoni étkezés, a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás a legfontosabb.

 

Megosztom