Hasmenés kisgyermekkorban

Ví­rus, baktérium, parazita, táplálékallergia is állhat a kisgyermekkori hasmenés hátterében. A megbetegedés kezelésében kiemelkedő szerepet játszik a megfelelő folyadékpótlás, amit akár otthon is el lehet végezni.


Dr. Major János csecsemő- és gyermekgyógyász, www.drmajorjanos.hu

A kisgyermekkori hasmenést általában a gyomor-bél rendszer ví­rusos fertőzése okozza. A leggyakoribb kórokozók (rota- és caliciví­rusok) mellett ritkábban baktériumok (Salmonella, Shigella, Campylobacter stb.) is állhatnak a háttérben, és kisgyermekeknél gyakori a parazitafertőzés is.

Ezek a kórokozók általában járvány formájában betegí­tenek meg, í­gy a fertőzéses okot megerősí­ti, ha a kicsi környezetében halmozottan fordul elő hasonló megbetegedés.

Háromévesnél fiatalabb gyermeknél hasmenést eredményezhet táplálékallergia is (leggyakrabban a tej és a tojás, de számos más étel is okozhat panaszt), valamint a lisztérzékenység (coeliakia). Tejallergiás gyermeknél a panaszok akár már néhány hónapos korban jelentkezhetnek, ugyanis a tejfehérje az anyatejbe bejutva is kiválthat allergiás reakciót.

A bélrendszert érintő fertőzést követően átmenetileg jelentkezhet másodlagos laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység), amely szintén néhány hétig, ritkán néhány hónapig elhúzódó hasmenéssel jár, ilyenkor átmeneti laktózmentes diéta segí­thet.

Lehetséges tünetek
A bélrendszer fertőzésének első jele lehet az étvágytalanság, hasfájás, de sokszor hányással kezdődik a betegség, és csak néhány nap után indul a hí­g székletürí­tés. A fertőzéses okok esetén gyakori a láz, amely általában néhány nap után megszűnik, de a több napja tartó magas láz bakteriális eredetet vet fel, ilyenkor orvosi vizsgálat is szükséges!

Mit tegyek otthon?

Az akut hasmenés kezelésénél fertőzéses esetben a legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás. Hányás esetén a lehűtött folyadékot érdemes kanalanként, kortyonként adagolni néhány perces időközökkel, szoptatott csecsemőknél pedig gyakoribb mellre tétel javasolt.

Nagyobb folyadékvesztés esetén az ún. orális rehidráló oldatok (ORS) adásával a legjobb kezdeni a folyadékkezelést 50-100 ml/testsúlykilogramm mennyiségben, amelyet 2-4 óra alatt kell bevinni. Az ORS oldatokban konyhasóoldat és cukor is található speciális összetételben, ami felgyorsí­tja a ví­z visszaszí­vását a bélfalon keresztül, í­gy szinte egy infúziónak megfelelő sebességű folyadékpótlás valósí­tható meg otthon is. Különböző tí­pusok kaphatók a csecsemőktől a nagyobb gyermekek igényeit kielégí­tő oldatokig. Hátrányuk a kissé sós í­z, ezt a gyártók különböző í­zesí­téssel próbálják meg kompenzálni.

A kezdeti ORS oldat adása után a gyermek által egyébként is fogyasztott folyadékhoz vissza lehet térni (ví­z, leves, ivójoghurt stb.), és csak a további veszteségeket kell ismételten ORS adásával pótolni (10 ml/kg székletenként és 2 ml/kg hányásonként). A korábbi évtizedes gyakorlattal szemben a gyermek szigorú diétáztatása nem célszerű, a normál étrendre való mielőbbi visszatérés segí­ti ugyanis legjobban az amúgy is legyengült szervezet regenerálódását.

“A folyadékpótlás akkor jó,
ha a gyermek élénk,
játszik, rendszeresen van vizelete.”

Gyógyszeres kezelés tekintetében egyedül a probiotikumok (bélflórapótlók) jótékony hatása igazolt, székletfogók (pl. széntabletta vagy loperamidtartalmú készí­tmények) és hányáscsillapí­tók (pl. dimenhidrinát-tartalmú gyógyszerek) adása nem javasolt akut hasmenésnél, mivel elnyújthatják a betegség lefolyását, illetve a gyógyszerek mellékhatásai kifejezettebbek lehetnek a várt előnynél. Antibiotikus kezelés a legtöbb esetben szintén nem kell, bizonyos speciális bakteriális fertőzések esetén, igen ritkán van csak rá szükség.

Mikor forduljak orvoshoz?

Véres székletürí­tés, rossz általános állapot, aluszékonyság, vizeletelapadás, súlyos hasi fájdalom esetén keressük fel a gyermekorvost, illetve ha a gyermeknél több kí­sérlet után sem tudjuk a folyadékot pótolni. Érdemes segí­tséget kérni nagy mennyiségű, gyakori vagy véres hányás esetén is, illetve ha két nap után is fennáll a hányás. Orvoshoz kell fordulni elhúzódó jellegű (többhetes) és visszatérő hasmenéses panaszok esetén is. Fontos tudni, hogy a hasmenéses betegségek több mint 90 százalékában nincs szükség infúzióra, a folyadékhiány szájon át rendezhető.

Megosztom