A méregtelení­tés rejtelmei

A méregtelení­tés nem pusztán a mérgektől történő megszabadulásról szól, bár elsődleges célja mégis ez. A mérgek kiürí­tését elsősorban a vese, mellette a bél, a bőr és a tüdő végzi ezek a felületek mind-mind ví­z kiválasztásra képesek, és vele a benne oldott anyagok is ürülnek. A folyamat persze ennél bonyolultabb, különösen a vese esetén, de a megértéhez és a cselekvéshez ennyi is elég. A mérgek ürí­téséhez tehát bőséges folyadékfogyasztás alapvető. Egy aktí­v méregtelení­tés során ez akár 4-5 liter vizet is jelenthet egy normál 60-70kg-os személy esetében.

Az intenzí­v folyadékfogyasztást rostfogyasztással is ki kell egészí­teni. A rostok emészthetetlen tápanyagok, melyek vizet tartanak vissza a bélrendszerben. Mivel a méregtelení­tés során a bél felületét is szeretnénk kihasználni, fontos, hogy a folyadék egy része ott is maradjon, és ne szí­vódjon fel. Egy szauna program során például erre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hiszen az izzadás miatt a vastagbélben intenzí­vebb folyadék-visszaszí­vás történik, ami nem cél.

A bőséges folyadékfogyasztás a kiválasztó szervek, főként a vese védelmét is szolgálják. Fontos ugyanis, hogy a felszabaduló méreganyagok ne koncentrált formában szűrődjenek ki, mert azok direkt károsí­thatják a vesét.

A méreganyagok felszabadí­tása és megkötése

A lerakódott méreganyagok felszabadulása nem megy varázsütésre. Nincs csodaszer, ami azt mondja: „Mérgek szabaduljatok fel!”. Azonban a méreganyagok szövetnedvekben és vérben történő megkötése, lehetőséget biztosí­t, hogy a maradék is előbújjon rejtekhelyéről. E mellett azért egyes „vértisztí­tó” gyógynövények vagy éppen közönséges zöldségek és gyümölcsök mint pl.: a csalán, zsúrló, a paradicsom, a papaya vagy a retek, képesek a méreganyagok mozgósí­tására. Bár a zöldségkeverékeket lúgosí­tónak aposztrofálják, a jobb összetételűek, többet is tartalmaznak ezen összetevőkből.

A felszabadult méreganyagok megkötésére leginkább a magas klorofill tartalmú leveles zöldek és az algák alkalmasak. (Az algák kifejezett toxin és nehézfém kötő képességgel rendelkeznek.) A folyékony klorofill, melyet főként lucernából állí­tanak elő azért is jó, mert a saját vérünk hemoglobinját is védi ilyenkor a károsodástól. Szerkezetük ugyanis nagyon hasonló. Zsí­rok és olajok

Mint emlí­tettem a lerakódott méreganyagok nagy része a zsí­rba rakódik le, épp ezért egy megfelelő méregtelení­tő eljárásnak jó minőségű tiszta zsí­rok bevitelét kell biztosí­tani. Ehhez szintén fontos, hogy organikus forrásból származó olajat vagy zsí­rt használjunk, melyet hidegen sajtoltak és nem tartalmaz tartósí­tó szereket. A célunk ugyanis a méreganyagok eltávolí­tása és nem újabbak bevitele. Méregtelení­tés céljára bármely a fenti tulajdonságoknak megfelelő olaj alkalmas, én mégis a kókuszolajat részesí­teném most előnyben. Feldolgozása sokkal könnyebb a szervezet számára, és nagyfokú epeáramlást tud megindí­tani.

A zsí­roldékony méreganyagok eltávolí­tása a máj feladata. A máj anyagcsere folyamatainak legfőbb célja a zsí­roldékony anyagok ví­zoldékonnyá tétele, de e mellett egy részük az epével távozik a bélrendszerbe. A zsí­rfogyasztás ott illik bele ebbe a képbe, hogy az nagy mértékű epetermelést okoz. Ennek hatására több zsí­roldékony méreganyag tud direkt módon távozni.

A máj támogatása

A máj méregtelení­tő enzimeit direkt módon is támogathatjuk. A homoktövis jelenleg az ismert legjobb májtámogató gyümölcs. Fontos, hogy az igazi hatáshoz a magolaj és a gyümölcshús hatóanyagai is szükségesek. A növények közül a brokkoli, az orvosi torma, a vizitorma (wasabi) és a grapefruit rendelkeznek a legjobb májtámogató hatással. A méregtelení­tés ideje alatt minimum 3×1 evőkanál homoktövis velő fogyasztása javasolt.

A májban a méregtelení­tést többfajta enzim végzi és munkájuk kettős fegyver lehet. Egyes ártalmatlan anyagok pont a méregtelení­tési folyamat során válhatnak aktí­vvá. Ilyenek lehetnek egyes kátrányszármazékok, vagy hormonok is, de több gyógyszert is a máj képes aktiválni. Épp ezért fontos, hogy a tovább alakí­tó enzimek is jól működjenek. Ennek átlátása megoldhatatlan feladat í­gy két dologra tudunk koncentrálni. Az egyik, hogy minden enzim működéséhez biztosí­tjuk a megfelelő vitamint. Jelen esetben a B-vitamin csoport tagjai a legfontosabbak, azok közül is a B6-, B12- vitaminok és a fólsav.

A lényeg, hogy egészí­tsük ki a méregtelení­tést egy jó minőségű B-komplexet tartalmazó multivitaminnal is. E mellett a fokozott folyadékfogyasztást és megfelelő olaj és kókuszzsí­rbevitelt fenn kel tartani a méregtelení­tés ideje alatt, hogy a potenciálisan károsabb anyagok is gyorsabban ürüljenek.

Ne feledjük! A méregtelení­tés folyamata intenzí­v szabadgyök felhalmozódással jár. A méreganyagok nagy része direkt oxidatí­v károsí­tó hatással is rendelkezik. Ezen oxidatí­v károsodások kivédése érdekében fokozott antioxidáns bevitel szükséges, ezért érdemes egy jó antioxidáns komplexszel is megtámogatni a szervezetet. Ha elemi vitaminokkal akarunk segí­teni, akkor 3x1000mg C-vitamint, napi 25000NE béta-karotint, 400NE E-vitamint, és 600mg alfa-liponsavat javaslok.

Megosztom