Egyetlen kihagyott tabletta is abortuszhoz vezethet

A magyar nők több mint fele szerint semmilyen kockázatot nem jelent, ha egyszer elfelejtik bevenni a fogamzásgátló tablettát, és csak három százalékuk van tisztában azzal, hogy a kihagyás akár abortuszhoz is vezethet – derül ki egy friss kutatásból. Minden ötödik válaszadó szerint képtelenség minden nap ugyanabban az időben bevenni, kétharmaduk pedig a figyelmetlenséggel magyarázza egy-egy tabletta kimaradását. A férfiak máshogy látják: sokuk szerint inkább a hangulatingadozás állhat a nők óvatlansága mögött. A nők szí­vesen váltanának havonta egyszer vagy ritkábban alkalmazandó módszerre, de félnek a felhelyezésből adódó kellemetlenségektől.

Aktí­vak, de rendkí­vül óvatlanok vagyunk, ha a szerelmi életről van szó – derül ki egy, a magyarok fogamzásgátlási szokásait vizsgáló kutatásból. A felnőtt korú lakosság háromnegyede rendszeres nemi életet él, de sokan egyáltalán nem törődnek a védekezéssel, mások egyszerűen csak figyelmetlenek vagy nem elég tájékozottak az elérhető módszereket és a kockázatokat illetően. A nők nagy része még mindig a tablettát részesí­ti előnyben, ennek ellenére nem tudják, milyen következményekkel járhat, ha egy-egy alkalommal elfelejtik bevenni.

A módszert alkalmazó hölgyek 85 százaléka a figyelmetlenséggel magyarázza az esetleges mulasztásokat, de sokuk szerint a munkahelyi stressz (12%), a felfokozott érzelmek (13%) vagy az ittas állapot (14%) miatt is előfordulhat ilyet eset. A sztereotí­piák ebben a kérdésben is megmutatkoznak: a férfiak jelentős része a nők hangulatváltozásainak tulajdoní­tja ezt a problémát. Közel egyötödük szerint akár az ünnepi hangulat is elég lehet ahhoz, hogy partnerük megfeledkezzen a védekezésről.

A nők csupán 3 százaléka tudja, hogy egyetlen kihagyott tabletta is abortuszhoz vezethet

Minden ötödik nő szerint egyszerűen képtelenség mindig ugyanabban az időpontban bevenni a tablettát, pedig a legelterjedtebb fogamzásgátló módszer megbí­zhatóságának ez is a feltétele. A mindennapos alkalmazás nehézsége mellett a tájékozatlanság is nagyon komoly problémát jelent: a fogamzásgátló tablettát szedő nők több mint a fele (51%) gondolja úgy, hogy egy szem kihagyása még nem jelenthet kockázatot. Sokan tisztában vannak azzal, hogy a kihagyás akár nem tervezett terhességhez is vezethet, de százból csak három tablettát szedő nő méri fel a valódi kockázatot, vagyis az abortusz és az azzal járó nagyon komoly fizikai és lelki megterhelés lehetőségét.

„A kutatási eredmények részben magyarázatot adnak a szomorú hazai statisztikákra is. Egyértelműen a tájékozatlanság az egyik legfőbb oka annak, hogy még mindig 40 művi terhesség megszakí­tás jut 100 élve születésre. A nők többsége gondoskodik ugyan a védekezésről, de nem követi vagy egyszerűen csak nem ismeri az alkalmazási előí­rásokat. Ezért is nagyon fontos, hogy a szexuálisan aktí­v hölgyek minél gyakrabban konzultáljanak a nőgyógyászukkal, és egy olyan módszert válasszanak, amely az adott élethelyzetben vállalható feltételeket kí­nál számukra. – vélekedik Dr. Pozsgay Csilla. „A személyes konzultációkat semmi nem válthatja ki, de ha egy hölgynek mégsem fér bele az idejébe, hogy felkeresse a szakorvosát, a fogamzasgatlas.hu oldalon található orvos válaszol alkalmazás segí­tségével online is felteheti kérdéseit.” – tette hozzá az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

Nyitottak a kevesebb odafigyelést igénylő megoldásokra, de félnek az ismeretlentől

Minden második nő szerint kényelmesebb lenne egy olyan fogamzásgátló, amivel csak havonta vagy még ritkábban kell foglalkozni. A tablettát szedők 42 százaléka is úgy látja: könnyebben be tudnák tartani az alkalmazási előí­rásokat, ha azok nem a mindennapos használatra irányulnának. A nők jelentős része tehát alapvetően nyitott az új megoldásokra, ám többen vannak azok, akik félnek az ismeretlentől. Minden hatodik válaszadó egyértelműen kipróbálna egy olyan módszert, amit hüvelyen keresztül kell alkalmazni, ugyanakkor több mint a felük bizonytalan, egyötödük pedig elutasí­tó választ adott ebben a kérdésben. A bizalmatlanok leginkább a felhelyezéstől, a fertőzésveszélytől és a nemi együttlét során tapasztalható kellemetlenségektől tartanak, teljesen alaptalanul.

„A bizalmatlanság sokszor nem is a terméknek szól, a nők egyszerűen csak félnek attól, amit nem ismernek. A hüvelygyűrű és a spirál is a több mint 99 százalékos megbí­zhatóságú módszerek közé tartozik, használatuk pedig nem jár fertőzésveszéllyel, és nem okoz semmilyen zavart a nemi együttlétek során. Első hallásra a hüvelyen keresztüli alkalmazás is ijesztő lehet, pedig egy nagyon egyszerű, rutinszerű felhelyezésről van szó, a hüvelygyűrűhöz például még orvosi segí­tség sem szükséges.”- mondta Dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary orvosigazgatója, aki szerint az egyes fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatos tévhitek is azt igazolják: nem lehet elégszer hangsúlyozni a nőgyógyászokkal folytatott személyes konzultáció jelentőségét.

Megosztom