Mangó, az í­zletes vitaminforrás

Indiában több mint 4000 éve fogyasztják, és nagy tisztelet övezi az édes, zamatos mangót. C-vitaminban és rostban gazdag, ezért az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen hozzávalója.

Egy átlagos tisztí­tott mangó 330-340 g.
100 g tápanyagtartalma: 60 kcal, 0,82 g fehérje, 0,38 g zsí­r, 14,98 g szénhidrát, 1,6 g rost, 36,4 mg C-vitamin.
A magas, terebélyes mangófa tojásdad gyümölcsének héja vastag, gyantás, szí­ne lehet zöld, sárga vagy pirosas. Fajtafüggő, hogy az illatos sárga gyümölcshús rostos-e vagy sem. A gyümölcs közepén található lapí­tott magot ovális csontos belső termésfal veszi körül.

Számos formában az asztalra kerülhet, az éretlen mangót zöldségként használják, savanyúságot és pikáns fűszeres csatnit készí­tenek belőle, melyet főleg rizsből készült ételek mellé fogyasztanak Indiában. Az érett, édes mangóból ital, lekvár, saláta, fagylalt és édesség készül. Az érett mangó kiválasztásánál a szí­n nem számí­t.

Az avokádóhoz hasonlóan akkor érett a mangó, ha a héját finoman megnyomva érezhető egy kis besüppedés, de azért még határozott az ellenállás. Az éretlen példányok néhány nap alatt utóérnek. A mangó tisztí­tásakor a közepén lévő mag mellől kell a szorosan hozzánőtt gyümölcshúst lefejteni: az alapos mosást követően a kést amennyire csak lehet, vezessük a maghoz közel.

Az í­gy kapott két félgömbből hosszanti bevágások után – de a héj átvágása nélkül – egy evőkanállal a mangócsí­kok kivájhatók. Amennyiben mangókockákra van szükség, akkor a keresztí­rányú bevagdalást követően ki is lehet fordí­tani a mangót, ilyenkor úgy néz ki, akár egy sündisznó, a mangókockák pedig kikanalazhatók vagy egy késsel levághatók. Végül már csak a mag körüli rész maradt hátra, a lédús, édes mangóhúst hámozás után a legegyszerübb lerágni.

Az arra érzékeny egyéneknél a mangó allergiás reakciót válthat ki. A kontakt ekcéma tünetei akár a mangó pucolása során, fogyasztás nélkül is kialakulhatnak az érintkezést követő 8-48 órán belül. A magas K-vitamin tartalom miatt a mangó az avokádóhoz hasonlóan csökkenti a véralvadásgátló gyógyszerek hatását.
Megosztom