Horkolás, légúti gyulladás és orrcsepp függőség

Három nagyon sűrűn előforduló probléma, ami érinti a felnőtteket és gyermekeket egyaránt. Mit tehetünk ellene?

Manapság igen gyakoriak az elhúzódó felső légúti gyulladások, egyre több ember életét nehezí­ti a horkolás, ami bizony egyet jelent azzal, hogy kevés figyelmet szentelünk orrunk egészségének. Ezek a tünetek megkeserí­tik a mindennapjainkat, a szakértő azonban azt állí­tja, hogy szerencsére a lézersebészeti eljárások megoldást nyújthatnak rájuk.

Méltatlanul keveset foglalkozunk az orrunk egészségével

„A levegő szennyezett, szervezetünk pedig egyre jobban allergizálódik. Emiatt alakulnak ki az idült, elhúzódó légúti gyulladások. Gondoljunk csak a tartóssá váló köhögésre, az ingerköhögésre, a száraz köhögési rohamokra vagy a garatban csorgó váladék érzésére. Mindennek egy szélsőséges megnyilvánulási formája az, amikor az embernek már teljesen bedugul az orra. Ezen kí­vül gyakoriak a különféle fülproblémák (füldugultság érzés, fülpattogás) és fejfájásra való hajlam is. Mi pedig nem is gondolnánk, hogy e panaszok mögött állhat akár az orrunk is”- hí­vta fel a figyelmet Dr. Medveczki Zoltán fül-orr-gégész szakértő, aki azt is hozzátette, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy saját magunk érdekében fordí­tsunk kellő figyelmet testünk jelzéseire.

Horkolás, orrcsepp függőség, gyermekek közösségbe kerülése

Dr. Medveczki Zoltán

A fentieken kí­vül meg kell emlí­tenünk még 3 nagyon sűrűn előforduló problémát: a párkapcsolatot romboló horkolást, a gyermekeket sújtó közösségbe kerülést és az orrcsepp függőséget.

• Kevesen tudják, hogy orrcsepp függőség akkor alakul ki, hogyha az orrkagylóban lévő hajszálerek rendellenesen kitágulnak, az orrkagylók megduzzadnak, az orrüreg pedig beszűkül. Emiatt a beteg nem kap rendesen levegőt, csökken az agy oxigénellátottsága, fáradékony, aluszékony lesz, ráadásul ilyenkor a pszichikai és fizikai teljesí­tőképesség is egyre csökken. Az érösszehúzó hatású szerek, például az orrcseppek, csak fellazí­tják az orr működését, ezért egy hétnél tovább nem is érdemes ezeket alkalmazni.

• Horkolás férfiak esetében akkor jön létre, amikor a lágy szájpadlás és a nyelvcsap idővel lazábbá válik, s ennek a területnek a berezonálása egy horkoló hangot eredményez alváskor. Hölgyeknél a kiváltó ok inkább az orrjáratok beszűkülése lehet, ami általában a hormonháztartás változásakor következik be. De a túlsúly is eredményezhet nehezebb légzést, horkolást!

• Hányszor hallottuk már, hogy a gyermekek közösségbe kerülve folyamatosan légúti gyulladásokkal küszködnek. Ha a nyirokszövet az orrgaratban megduzzad, az akadályozhatja a fülkürt funkcióját is. Ilyenkor a középfülben a légnyomás lecsökken, s ha ez hosszabb ideig fennáll, akkor a gyermeknek halláspanaszai lesznek. Egyik középfülgyulladást a másik követi; a gyermek gyakorlatilag nem tud kilábalni a betegségekből.

A lézersebészeti eljárások megoldást nyújthatnak

„Az emlí­tett problémák igencsak megkeserí­tik a hétköznapokat, de szerencsére sok olyan betegség van, amit lézerrel ma már lehet gyógyí­tani”- árulta el Dr. Medveczki Zoltán fül-orr-gégész, lézer sebész szakértő. „Nem kell napokat kórházban tölteni, a regenerálódási időszak is gyors. A horkolás, orrcsepp függőség, orrpolip betegség például kiváltképp egyszerűen szüntethető meg lézerrel. Jó tudni, hogy gyerekek esetében például a garatmandulák kisebbí­tése, orrmandulák kivétele lézer segí­tségével vérzésmentességet és szövődménymentesebb gyógyulást biztosí­t!”

Tehát ha bármilyen panasz huzamosabb ideje fennáll nálunk vagy gyermekünknél, mindenképp érdemes felkeresni egy orvost. Már 15-20 perc alatt konkrét képet lehet kapni a szervezet állapotáról, és akár meg is kezdődhet a kezelés. Ne vegyük félvállról az orrunk egészségét, különösen gyermekkorban!

Megosztom