2020.01.28. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Hormonhiány okozta meddőség

Dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos elárulja, milyen gondok esetén érdemes progeszteron hiányra gyanakodni.

2014.02.07  15:22   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A hormonzavarok tünetek széles skáláját okozhatja, melyre csakis szerencsés esetben derül fény, ugyanis a problémák háttere legtöbbször rejtve marad mind az orvos, mind a beteg előtt. Dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos elárulja, milyen gondok esetén érdemes progeszteron hiányra gyanakodni.
Progeszteron- a terhesség hormonja

A progeszteron az egyik legfontosabb női hormon, melynek a megfelelő menstruációban, valamint a várandósság létrejöttében és megtartásában van nagy szerepe.


Hiányában a tüszőrepedés és a beágyazódás nem valósul meg, így a meddőség egyik fő okozójaként tartják számon. A peteérés előtt szintje minimális, azonban ovulációt követően mennyisége - jó esetben- hirtelen megugrik, és ha létrejött a terhesség, akkor nem is esik vissza.
Sajnos manapság egyre gyakoribb a progeszteronhiány, aminek következtében a teherbeesési nehézségeken kívül számos más tüneteket is okoz.

• menstruáció előtti barnázás
• fejfájás, migrén
• stressz
• csökkent libidó
• ödéma
• PMS
• szédülés
• mellfeszülés

A progeszteron hiány okai, kezelése

A progeszteron hiányt egyszerű vérvétellel könnyen igazolni lehet, melyet a ciklus 21. napján érdemes megejteni (szabálytalan ciklus esetén a peteérés utáni 7.napon). Amennyiben bebizonyosodik a hormon zavara, egyszerű gyógyszeres kezeléssel sikeresen kezelhető a probléma.

„A progeszteron hiány háttérben több ok is meghúzódhat: egyéb hormonális zavar, mint pl. PCOS, pajzsmirigy alulműködés, inzulin rezisztencia, a prolaktin szint megemelkedése, mikroprolaktinoma, mellékvese működési zavar, illetve a szervezet D-vitamin ellátottságának hiánya."- mondja dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos.

„Amennyiben háttérben meghúzódó okokat felderítjük, akkor a helyes diéta, gyógyteák, D-vitamin pótlás, valamint barátcserje tartalmú készítmények sokszor segíthetnek, de előtte persze ezt a hormonspecialistával szükséges egyeztetni."

forrás: Budai Endokrinközpont

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás