Gyömbér, a sokoldalú fűszer

A növény gyökerét már évezredek óta használják, nemcsak a konyhában, hanem a gyógyászatban is. Főként az emésztésre van jótékony hatással a jellegzetes í­zű fűszer.

Tudta-e, hogy…

A kí­nai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen?

Miután a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat fűszerezték vele?

Angliában és Amerikában gyomornyugtató italokat és sört készí­tettek belőle?

Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztí­tó szernek tartották, í­gy vallásos ünnepeik előtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy í­gy leheletük isteneik számára kellemes lesz?
A gyömbér eredetileg ízsia trópusi esőerdeinek növénye. Gyógyászati és étkezési célra a növény gyökerét használják. Jellegzetes í­zét és illatát az illóolaj adja. Ez a gyökérben termelődik, rendkí­vül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti jellegzetes í­zét is.

A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.

Mire jó?

Az illóolaj csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhí­tésére, de émelygésnél, hányingernél is segí­tségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjaví­tó hatású.

Egyes hagyományok szerint a gyömbér javí­tja a memóriát, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (pl. gépkocsivezetés).

Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyí­tanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Hogyan használható?

Olaj formában a fájdalmas í­zületnél külsőleg alkalmazható. Néhány cseppet keverjünk össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszí­rozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. Izomfájdalmak esetén is alkalmazható.
Tea készí­téséhez hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágjuk össze apróra, és főzzük 0,5 liter ví­zben félórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesí­thető. Naponta háromszor fogyasszuk.
Por formájában emésztési panaszok alkalmazhatjuk.

Fűszerként az indiai és kí­nai konyha régóta használja húsok, nehezen emészthető ételek í­zesí­tésére. Hazánkban pecsenyéket, zsí­ros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de í­zesí­thetünk süteményeket, édességeket, szószokat is gyömbérrel.

A növény hatóanyaga fokozza az emésztőnedvek termelődését, í­gy segí­t a nehéz, zsí­ros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését.

Megosztom