Vészelje át a telet influenza nélkül

Lassan, de biztosan közeleg hazánkban is az influenzajárvány, mely évről évre számtalan embert dönt le a lábáról. Amennyiben nem akar lázasan és fájó torokkal ágyba kényszerülni, fogadja meg Dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos életmódbeli tanácsait!

Ezeket egye, ha el akarja kerülni az influenzát

Az immunerősí­tés első és talán legfontosabb lépése a megfelelő táplálkozás. Télen az emberek többször fogyasztanak nehezebb, zsí­rosabb ételeket, viszont ha el akarja kerülni a megfázást és az influenzát, fontos, hogy minél több vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő ételeket válasszon. Kerüljön a tányérjára például A-vitaminban dúskáló répa, kórokózó-gyilkos gomba, antibiotikum hatású fokhagyma, valamint antibakteriális méz!

„Megfelelő élelmi anyagok választásával a kedélye is javulhat, mely egyértelműen erősí­ti az immunrendszert. Télidőben a B1, B6 vitamint gazdagon tartalmazó füge, banán és a folsav bő bejuttatását jelentő lencse, rizs, babfélék fogyasztása igen jótékony hatással bí­r. A cukros ételeket, és a túl sok finomí­tott szénhidrát bevitelét viszont feltétlen érdemes elkerülni! Helyette inkább az almát, körtét, datolyát és a citrusféléket részesí­tse előnyben! Mindezek mellett a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról és csipkebogyó teáról se feledkezzen meg, csakúgy, mint a csicsókáról sem, amely igen értékes prebiotikum, í­gy az emésztő- és az immunrendszer működésére is kiválóan hat.”- mondja dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos.
Mozogjon, akár a friss levegőn is

Sokan, ahogy beköszönt a rossz idő, egyből maguk mögött hagyják a sportos napokat, pedig az Appalachian State University tanulmánya szerint azok, akik a hidegben is mozognak, 43 százalékkal kevesebb napot töltenek otthon megfázva, betegen, mint azok, akik a hibernálják magukat télen a TV elé.

Ennek oka, hogy edzés alatt és utána még 3 órán át a szervezet fokozza az úgynevezett neutrofil tí­pusú fehérvérsejtek termelődését, mely felveszi a harcot a kórokozók ellen. Azonban fontos, hogy ne hajtsa túl magát, ugyanis bár a sportolás számos jótékony hatással bí­r, ha nem tud megálljt parancsolni magának, akkor az bizony ártalmas is lehet. így ha lehet, maximalizálja a mozgását 90 percben!

Csak nyugodtan

Meglehet, hogy időnként összecsapnak a feje fölött a hullámok, de bármennyire is nehéz, próbáljon meg kevesebbet idegeskedni, mivel bizonyára tudja, a stressz nagy hatással van az immunrendszer működésére. Kutatások szerint, ha a munkahelyén gondok adódnak, kérje meg az egyik kollégáját, hogy csatlakozzon önhöz egy kis sétára, vagy az ebédhez, ugyanis ekkor felszabadulnak a boldogságért felelős hormonok.

Ezen kí­vül érdemes eljárnia még jógázni, vagy meditálni, melyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy békésebben teljenek a napjai. A harmónia, belső béke érzését a klasszikus zenék: barokk, romantikus művek hallgatásával is elősegí­thet (zeneterápia).

Töltse fel D-vitamin készletét

Télen a fényhiány miatt sokak D-vitamin szintje lecsökken, aminek következtében nem csak kedvetlenné, hanem beteggé is válhat, mivel ekkor az immunsejtek kevesebb antibakteriális fehérjét termelnek, í­gy kevésbé lesznek hatékonyak a kórokozók ellen.

Amennyiben odafigyel arra, hogy több halat, fermentált tejterméket, és változatos étkezéssel, mely tojást, vajat csiperkegombát , zabpelyhet , búzacsí­rát is tartalmaz, és májat fogyaszt – amit esetleg kiegészí­thet egy kis D-vitamin táplálék kiegészí­tővel-, 42 százalékkal kevesebb eséllyel fogja valamilyen téli betegség ledönteni a lábáról.

Aludjon eleget

Mivel alig lát az ember a téli hónapokban napfényt, nehéz nem álmosnak lenni, ennek ellenére sokan mégsem szánnak rá elég időt, pedig a táplálkozáson túl a pihenés is hozzájárul az erős immunrendszerhez.

A jó alvással és a 23 óra előtti lefekvéssel segí­ti a tökéletesebb májműködést, mely egyik pillére a szervezet megfelelő regenerálódásához. Meglehet, hogy a munkaideje korán kezdődik, ekkor próbáljon meg minél előbb lefeküdni, hiszen egy felnőtt ember számára min. 7-8 órás alvásra szükség van az egészség megőrzése érdekében.

Megosztom