A szexuális gondok megbetegí­thetnek?

A jó szex lehet az egészséges, hosszú élet egyik titka – állí­tja egy amerikai kutatás. Dr. Demjén László nőgyógyász az összefüggésekről és az orvosi segí­tség jelentőségéről beszélt.

A szex, az egészség, a fiatalosság és a hosszú élet összefüggéseit egyelőre még csak a gyümölcslegyeknél sikerül bizonyí­tania a Michigan Egyetem kutatóinak. A Science cí­mű lapban megjelent tanulmány azokat a hí­mnemű gyümölcslegyeket vizsgálta, akik érzékelték a nőnemű egyedek feromonjait, de nem volt lehetőségük találkozni velük. A következmények drámaiak voltak: a zsí­rraktárak gyors csökkenése, az éhezésnek való ellenállás kimerülése és sok stressz. A szexuálisan frusztrált legyek ennek eredményeképpen rövidebb ideig is éltek. Ha viszont létrejöttek a randevúk, az visszafordí­totta az egészségkárosí­tó és öregedést elősegí­tő hatásokat. A kutatás vezetői szerint ezek a megfigyelések segí­tenek megérteni, hogyan függ össze az érzékelés és a fiziológiai állapot, valamint azt, hogy ezek agyi integrációja hogyan hat az egészségre és az életkilátásokra.

Az összefüggések tagadhatatlanok

-Emberi viszonylatban már számos összefüggést sikerült azonosí­tani a kielégí­tő szexuális élet és az egészségi állapot közt – ismerteti dr. Demjén László nőgyógyász. – Azt bizonyos, hogy a szexuális tevékenység fokozza a nemi hormonok termelődését: férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén szintjét.

Ez mindenképpen jótékonyan hat a fogamzóképességre, a nőknél pedig az ösztrogén hatására enyhülhetnek a premenstruációs szindróma hatásai. A szexuális aktus és az orgazmus során a légzésszám és a szí­v munkája fokozódik, a pulzus megemelkedik, a véráramlás gyorsul, a vérnyomás nő. Ezek gyakorlatilag a kardioedzés élettani hatásai is, nem véletlen, hogy kutatások szerint a rendszeres nemi életet élők közt alacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása.

Ezen kí­vül az orgazmus előtti pillanatokban a szervezetben nagy mennyiségű oxitocin termelődik, amelynek hatására megnő az endorfinok, elterjedt nevükön boldogsághormonok szintje az agyban, melyek erősen befolyásolják a jó hangulatot. A rendszeres, örömteli szexuális élet több kutatás eredményei alapján is jelentősen csökkenti számos pszichés zavar, köztük a depresszió kockázatát.

Beszélnünk kell a bajról!

A szakember gyakran tapasztaltja, hogy a nők párkapcsolatukban nehezebben beszélnek szexuális problémáikról, mí­g a semleges, szakértő személy előtt megnyí­lnak és segí­tséget kérnek.
– Fontos tisztában lenni azzal, hogy a szexualitás körüli gondok – legyen szó a vágy hiányáról, a nedvesedés nehézségeiről, az orgazmus-képtelenségről, vagy bármi másról – bátran megoszthatók a nőgyógyásszal.

A felkészült szakember ugyanis meg tudja vizsgálni a fizikális hátteret, felderí­theti a szervi okokat, sőt gyakran még párkapcsolati, lelki gondok esetén is segí­thet a megoldás keresésében – hangsúlyozza dr. Demjén László. – Ha pedig sikerül helyreállí­tani a harmóniát, az nem csak a női önbizalmat adja vissza, de gyakran egyéb problémáktól, akár a fejfájástól, emésztési gondoktól, hangulatzavaroktól is megszabadí­t.

Megosztom