Zenei utazás Dinával

A Dina zenekar ősi népzenéket kelt életre, magával ragadó módon, amihez Samu-Pandzarisz Diána (Dina) kristálytiszta, varázslatos énekhangja mellett elengedhetetlen Dés András ütős rendhagyó játéka, Lamm Dávid érzékeny gitározása, Szokolay Dongó Balázs izgalmas furulyajátéka. A szefárd zsidó, arab, görög, török dallamok elröpí­tik a hallgatót más korok, más országok népeinek világába.

A Dina zenekar hamar berobbant a köztudatba azok után, hogy 2012 karácsonyára megjelent első nagylemezük Dina: Durme, Durme cí­mmel. A zenekart a 2012-es lemezfelvétel hozta össze, előtte nem játszottak együtt. De a felvétel olyan jól sikerült, hogy azóta rendszeresen adnak koncerteket. Számos rendezvényen és klubban felbukkantak már itthon és külföldön is, ez a szí­npompás zene sokfelé sikert aratott. Lengyelországban egészestés koncerttel mutatkozhattak be Tarnow gyönyörű, hatalmas zsinagógájában.

Az együttes tagjai számára fontos a kultúrák találkozása, ami a szefárd zenére már eleve jellemző, hiszen görög, török, arab, argentin, spanyol hatás is megjelenik benne. A repertoár folyamatosan bővül, mostanában görög, török, valamint újabb szefárd-ladino dalokkal egészül ki. Zenéjük lényege az ősi népi dallamok autentikus előadása, a két kitűnő dzsessz zenésznek köszönhetően improvizációkkal fűszerezve, ami élővé, egyedivé tesz minden fellépést.

Egy friss klip az együttestől: http://www.youtube.com/watch?v=kxvHNdGiVCI&feature=youtube_gdata_player

A Dina zenekar is játszik a Művészetek Palotájában 2014. január 18-án, A népzene ünnepe cí­mű koncerten, amelyen fellép például a Poros, a FolkEmbassy és a Kerekes Band, Fassang László és Szokolay „Dongó” Balázs duója, a Karaván Famí­lia meg a Balogh Kálmán Trio, a Vujicsics Együttes és Sebestyén Márta. Az ő társaságukban hallható a Dina zenekar a hazai népzenei élet legrangosabb eseményén.

Fotók: ALion fotó, S. Varga Ilona

Megosztom