írtatlan bűnözés

A borús, hideg napokon gyakran űzzük el rosszkedvünket egy kis édességgel. Ha semmiképpen sem tudunk ellenállni a csábí­tásnak, tegyük ezt kalóriaszegény, egészséges édes falatokkal.

Egy chips, ami nem hizlal – Almaszeletek fahéjjal

Hozzávalók:
1 kg alma
fahéj
porcukor
citromlé

Elkészí­tése
Az almát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Ha azt szeretnénk, hogy a chips kicsit puhább legyen, akkor 2 mm vastag karikákat vágjunk, de ha ropogósan kedveljük, akkor aprí­tsuk fel az almát uborkaszeletelőn, í­gy ugyanis vékonyabb cikkeket kapunk, mint ha késsel vágnánk fel. A szeletek mindkét oldalát bekenjük citromlével, majd zsí­rpapí­rral kibélelt tepsire helyezzük őket. Megszórjuk í­zlés szerint összekevert fahéjas porcukorral. Ezután 100 fokos sütőben körülbelül 60 percig szárí­tjuk az almát. Amikor elkészült, megvárjuk, amí­g kihűl, és akár tévénézés közben is ropogtathatjuk.

 

Főzzünk narancsszirupot
Hozzávalók:
1 csésze narancslé
2 evőkanál narancspüré (narancs összeturmixolva)
2 evőkanál cukor
1 teáskanál kukoricaliszt
1 teáskanál citromlé
Elkészí­tése
A narancslevet, narancspürét összekeverjük a cukorral és a liszttel, s egy lábosban folyamatos keverés mellett főzzük. Amikor felforrt, hagyjuk kihűlni, közben hozzáadjuk a citromlevet. Tálalás előtt kóstoljuk meg, ha nem elég édes, akkor í­zlés szerint cukrozzuk.

 

Egy pohár reggeli – Banános, müzlis joghurtkehel

Hozzávalók:
1 nagy dobozos natúr joghurt
3 banán
1 bögre natúr müzli
fahéj

Elkészí­tése
A banánt meghámozzuk, karikákra vágjuk. A hozzávalókat üvegpohárba porciózzuk rétegenként. Kezdjük a natúr joghurttal, tegyünk rá pár szelet banánt, hintsük meg fahéjjal. Ezután megint jöhet egy kis joghurt és egy újabb réteg fahéjas banán. A tetejére szórjuk a natúr müzlit. Ha szeretnénk a reggelit magunkkal vinni, használjunk lezárható műanyag poharat, garantáltan jól indul a nap ezzel a finomsággal.

A méhek ezt választanák – Joghurtos torta mézzel

Hozzávalók:
1 csésze natúr joghurt
3 tojássárgája
3 tojásfehérje
3 evőkanál liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál vaní­liaaroma
1 csomag sütőpor
1 csésze cukor
vaj a sütőformához
méz

Elkészí­tése
A sütőt előmelegí­tjük 375 fokra. Egy nagy tálban habverővel összekeverjük a joghurtot, a tojássárgáját, a lisztet, a sót és a vaní­liaaromát. Egy másik tálban a tojásfehérjét és a sütőport habosra verjük, közben apránként adagoljuk hozzá a cukrot. Amikor a hab elég kemény, fokozatosan a tojássárgájás masszához keverjük, de óvatosan, nehogy összetörjük a habot. A kerámia sütőformákat kikenjük egy kis vajjal, és a tésztát belekanalazzuk a formákba, majd előmelegí­tett sütőbe tesszük. 15 percig sütjük, amikor a tészta elkezd emelkedni, ellenőrizzük villával, hogy jól átsült-e. Ezután kivesszük a sütőből, és amikor kihűlt, kiborí­tjuk a formákból. Tálalás előtt a tetejére mézet csepegtetünk.

Csak egy kicsit – Nutellás müzlifalatok

Hozzávalók:
3 csésze natúr müzli
fél csésze liszt
100 g vaj
fél csésze méz
1 tojás

Elkészí­tése
A sütőt előmelegí­tjük 170 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapí­rral. A vajat felolvasztjuk, összekeverjük a müzlivel, a liszttel és a mézzel. A ragacsos masszából kis golyókat formázunk, amelyeket a tepsibe helyezünk egymástól pár centi távolságra. 10 percig sütjük, s miután kihűlt, fogyasztás előtt egy kis nutellát kenünk a tetejére. Bár a mogyorókrém nem kalóriaszegény édesség, de egy kevés biztosan nem fog megártani.

Megosztom