Mobilapplikációk segí­tenek a fogyásban

Szilveszterkor a túlsúlyos, elhí­zott lakosság 2-4 százaléka határozza el rendszeresen, hogy a következő évtől megszabadul a felesleges kilóktól, mí­g 30-40 százalékuk alkalmanként tesz ilyen fogadalmat. Ma már az okostelefonok gyors terjedésének köszönhetően nem meglepő, hogy sokan fogyásukat, életmódváltásukat is alkalmazásokkal támogatnák – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb, közel 2400 ember megkérdésével végzett kutatásából.

A felmérésben* résztvevők 40%-ának van okostelefonja, további 15% pedig a közeljövőben szeretne venni ilyen készüléket. Az életkor előrehaladtával csökken az okostelefon-tulajdonosok száma, és nő azoké, akik nem is terveznek ilyen jellegű beszerzést.

A „kütyü-birtokosok” 10%-a töltött le valamilyen egészségügyi alkalmazást a telefonjára, és további 44% azok aránya, akiknek még nincs ilyen applikációjuk, viszont érdekeseknek tartják azokat. Legnagyobb érdeklődés az 50 évnél idősebbek körében figyelhető meg.
Kifejezetten a testsúly vonatkozásában 27% azok aránya, akik hallottak már olyan mobilalkalmazásról, amellyel nyomon követhetik testsúlyuk alakulását, fogyókúrájuk sikerességét – főként a 41 év alattiak emlí­tették ezt.

A testsúlykontroll alkalmazások ismertségének alacsony fokát jelzi, hogy a kutatásban csak néhány, döntően nem is hazai, fogyást támogató app neve hangzott el. Ezek közül – és a leggyakoribbak között egyedüli magyarként – az ingyenesen letölthető Súlypont alkalmazás nevét jegyezték, mí­g a külföldiek közül a Diet Assistant volt a legnépszerűbb.

A legnépszerűbb magyar egészségügyi appok

• Elsősegély – Mit kell tennem? – Helyzetek, újraélesztés, keresők egy helyen. Az alkalmazás egyszerre jelent könnyen felhasználható elsősegélynyújtási tananyagot, továbbá vészhelyzet esetén is egyszerűen, gyorsan elérhető információt a mentők kiérkezéséig.


• Laborlelet kisokos
– Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy különféle vizsgálatok, illetve kórházi jelentésekre nézve laikusként egy kukkot sem értünk. Ennek az alkalmazásnak az a célja, hogy a segí­tséget nyújtson a laikus felhasználók számára a kórházi laborleletekben szereplő orvosi kifejezések, adatok megértéséhez. 10 és 50 ezer közé tehető az androidos készülékekre történő letöltések száma. Androidra és iOS-re is ingyenesen elérhető.


• Hölgynaptár
– Mint a nevéből kiderül, az alkalmazás célcsoportja a nők. A magyar és angol nyelven elérhető, ingyen letölthető alkalmazáson az elegáns és nőies design elemek mellett rögtön felfedezhető, hogy több egy egyszerű menstruációs naptárnál. Három összefüggő, de külön-külön is használható funkcióval bí­r: menstruációs naptár, nőgyógyászati tárgyú emlékeztetők és a testsúly nyomon követése.


• Ambulance / Mentő
– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat okostelefonra letölthető életmentő szoftvere különféle veszélyhelyzetekben nyújthat hasznos és gyors segí­tséget. A program készí­tői arra törekedtek, hogy a készülék útmutatóit a lehető legszélesebb kör használhassa.

• iGyógytorna – Rövid, otthon vagy a munkahelyen végezhető gyógytorna gyakorlatokat állí­tottak össze, melyek okleveles gyógytornász szakember segí­tségével és narrációjával készültek, öt különböző területre fókuszálva és elsősorban általános panaszok enyhí­tésére, mint a derék-, hát-, váll-, nyak-, lábfájdalmak. Speciális panaszok vagy sérülések kezelésére nem jó az alkalmazás, erre nem is lehet garanciát vállalni. Az alkalmazás jelenleg iOS-re tölthető le.


• Kell a dohány?
– Jó ötlet a dohányzásról való leszokás segí­tésére. Nem riogató képekkel, és hangzatos szlogenekkel operál, hanem az anyagi oldaláról közelí­ti meg a dolgot: amellett, hogy folyamatosan végig követhetjük, mennyi pénzt takarí­tunk meg a cigaretta mellőzésével, azt is megtudhatjuk, hogy az egyes érzékszerveink működése milyen ütemben javul.

• Súlypont – A magyar nyelvű, jelszóval védhető alkalmazás lehetőséget ad, hogy napi szinten rögzí­tsük a testsúlyunkat, nyomon kövessük valós súlyunkat, és hogy melyik BMI kategóriába tartozunk. A figyelemfelkeltő design és a szemléletes grafikonok mellett a felhasználói élményt az is növeli, hogy a felület testre szabható, több szí­nséma közül választható ki a leginkább hozzánk illő. iOS-re ingyenesen letölthető.


• WEBBeteg mobilalkalmazás
– A WEBBeteg.hu egészségportál mobil alkalmazása az okostelefonok képességeit kihasználva, a hí­rolvasó funkción túlmenően tünetellenőrzőt, betegséglexikont és különféle kalkulátorokat is tartalmaz.


*A kutatásról
A felmérés online kérdőí­ves módszerrel, összesen 2339 kitöltővel készült 2013 novemberében. A minta életkor-nem szerint súlyozva reprezentálja a felnőtt lakosságot, a földrajzi eloszlás vegyes. A válaszadók 46 százaléka krónikus beteg, mí­g BMI besorolásuk szerint 38 százalékuk túlsúlyos, 24 százalék pedig elhí­zott.

Megosztom