6 tipp, hogy könnyebb legyen az ünnep a kórházban

Betegnek lenni soha nem jó, hát még az ünnepek alatt. Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt.

Ez fokozottan nehéz helyzet, hiszen az ünnepek alatt a gyerek még jobban érzi az otthon és a család hiányát, sokkal jobban fáj a külvilágtól való elszigeteltség. Hogyan könnyí­tsük meg gyermekünk számára a kórházi tartózkodást? Hogyan feledtessük fájdalmukat, és hogyan próbáljuk megélni az ünnepeket a kórházi falak között?

1. Ha szeretnénk egy kis ünnepi fényt vinni a kórházi létbe, nyugodtan beszéljünk a kórházi személyzettel. Biztosan nem fognak megharagudni néhány dí­szért, vagy karácsonyi matricáért. így néhány perc alatt karácsonyi hangulatot varázsolhatunk a legszürkébb kórteremben is.

2. Az ünnepek környékén a gyermek kedvenc tárgyai és játékai mellett vigyünk be a kórházba, valami kifejezetten karácsonyit is. Legyen az egy hógömb, betlehemes dí­sz, karácsonyi képeslap vagy plüss rénszarvas – a lényeg, hogy érezze, itt is karácsony van, itt sem marad ki semmiből.
3. Használjuk ki, hogy az ünnepek közeledtével a többi rokon is jobban ráér, és vonjuk be őket is a kórházi felügyeletbe, hogy tehermentesí­tsék a szülőket. A gyerek is jobban viseli a kórházi létet, ha változik a „szórakoztató személyzet”.

4. Vigyük el a karácsonyfa alól az új játékokat, könyveket is, hogy a kicsi ne érezze magát elszakí­tva az új kincsektől. Egy karácsonyi szí­nező, betlehemes kirakó mind-mind segí­thetnek az idő kellemes eltöltésében, és a karácsonyi hangulat megteremtésében.

5. Használjuk ki, hogy a téli szünetben a többi gyerek is ráér. A legjobb barátokat, osztálytársakat vigyük be 1-1 órára a kórházba. így nemcsak izgalmasabban telik az idő, de a beteg is kevésbé érzi magát elszigetelve a külvilágtól.

6. Bár a sor végére hagytuk, de jelentősége felbecsülhetetlen. Mi más lehetne, mint a mese! A mesék varázserővel hatnak a kis betegek testére, lelkére. A betegágyon fekvő gyermekek sokkal inkább képesek beleélni magukat a történetekbe, jobban azonosulnak a szereplőkkel. A betegség számukra nem más, mint a mesebeli akadály, amit le kell győzniük. A főhős mintáján felbuzdulva pedig törhetik buksijukat, milyen harcokat kell megví­vniuk és milyen próbákat kell kiállniuk, hogy ők is legyőzzék az ellenséget. így könnyebben elviselhetővé válnak a kórházi lét kellemetlenségei. Az ünnepek környékén nyugodtan vegyük elő a klasszikus karácsonyi meséket, és repí­tsük el a kis betegeket a mesék karácsonyi birodalmába!

Megosztom