2018.12.10. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Érdekesen könnyű tanítani

Azurák Csaba, a TV2 riporter-műsorvezetője a fenntartható fejlődés elkötelezett szószólója, és a hétköznapokban is felelősnek érzi magát a jövőért.

Fülöp Monika
2013.12.13  13:18   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A környezettudatos szemlélet és viselkedés ott kezdődik, hogy időt szánunk mindarra, ami fontos a számunkra - vallja Azurák Csaba. A TV2 riporter-műsorvezetője a fenntartható fejlődés elkötelezett szószólója, és a hétköznapokban is felelősnek érzi magát a jövőért.
A Jövő+ Fesztivál rendezvénysorozat idei budapesti fórumán beszélgetünk, melynek ön a házigazdája. Miért vállalta a felkérést?
Tulajdonképpen el sem kellett vállalnom, mert kezdeményezője is vagyok a Jövő+ Fesztiválnak, melyet tavaly indítottunk útjára. Azért tartottam fontosnak, hogy egy ilyen, a fenntartható fejlődést, azon belül a környezetvédelmet zászlajára tűző rendezvény is felkerüljön a hazai fesztiváltérképre, mert ahogy haladok előre az életemben, ahogy apuka lettem, ahogy nőnek a leányaim, egyre fontosabbnak érzem a felelős gondolkodást. Egy így gondolkodó ember pedig nem megy el olyan témák mellett, mint a környezetvédelem, egészséges életmód, a jövő generációi iránti felelősség.

A programsorozat elsősorban a fiatalokhoz szól. Nehéz feladat a középiskolásokat környezettudatosságra nevelni?

Ha érdekesen tesszük, könnyű dolgunk van. Ezért is ad otthont a fesztivál idei fórumának az O.K. Központ, ahol úgynevezett edutainment alapú (az angol oktatás - education - és a szórakoztatás - entertainment - szavakból) oktatás folyik. Itt úgy tanulnak a gyerekek, hogy közben jól szórakoznak, hiszen érdekes előadások, csoportfoglalkozások segítik őket, valamint számos, kifejezetten a számukra készült program. Emellett a Jövő+ rendezvényen olyan közismert emberek mondják el gondolataikat a témáról, mint Németh Lajos meteorológus vagy Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Segítségükkel a megszokottól eltérően s talán érdekesebben tudunk beszélni a fenntartható fejlődésről.

A hétköznapokban ön mit tesz a környezetért?

Minden olyasmit próbálok betartani, amit leírnak a „tankönyvek". Vagyis a családommal együtt szelektíven gyűjtjük a szemetet, takarékoskodunk az energiával, a vízzel, és igyekszünk minél több tartalmas időt együtt tölteni. Ez utóbbit legalább annyira fontosnak tartom, mint a környezetet érintő felelős szemléletet, viselkedést.

Miért gondolja, hogy a családdal töltött idő is hozzájárul a fenntartható fejlődéshez?

Elsősorban azért, mert a felelős gondolkodás ott kezdődik, hogy időt szánunk azokra, akik fontosak nekünk. És ha csupán néhány óráig is, de hétvégén nem rohanunk sehova, kikapcsoljuk a mobiltelefont, számítógépet, s az így lelassított időt tartalmasan éljük meg együtt. Ez lesz később az alapja a környezettudatos viselkedésnek, és így időt szánunk majd a minket éltető természeti környezet megóvására is.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás