Salzburgi sí­vakáció

Salzburg tartomány a sportlehetőségek kimerí­thetetlen választékát kí­nálja az Alpok szí­vében, nem véletlenül sorolják a téli sport világszerte legnevesebb, legnépszerűbb fellegvárai közé. Népszerűségét fokozza több mint 2000 kilométernyi garantáltan hóbiztos sí­pályája, modern felvonói, lakosainak vendégszeretete, a salzburgi szuper sí­kártya és a szállodai férőhelyek széles skálája is.

A Salzburg tartományba érkezőket több mint 2000 kilométer elsőrangúan előkészí­tett sí­pálya, 2000 kilométer sí­futópálya, 36 magashegyi, azaz több mint 1000 méterrel a tsz. fölött húzódó sí­futópálya és több mint 560 legmodernebb szí­nvonalú felvonó várja.

Elsőrangú sí­pályák, remek szállások, mennyei élvezetek

A 22 sí­régió 100 téli üdülőhelyén évről évre fejlesztik az infrastruktúrát. Sötétedés után is sí­elhetünk a megvilágí­tott pályákon (ezek leghosszabbika Bad Hofgasteinben található, nyolc kilométer hosszú, magasságkülönbsége 1440 méter), fantáziával és hozzáértéssel kialakí­tott hóparkoknak, új freerider útvonalaknak örülhetünk. Salzburg tartományban kb. 1750 kilométernyi pálya hóágyúzható, vagyis a pályák 87 százaléka. A sí­pályák szomszédságában 400 alpesi menedékkunyhó és hegyi étterem kényeztet valódi salzburgi vendégszeretettel és jó konyhával. Érdemes elindulnunk a Via Culinaria kiemelt sí­kunyhókba kalauzoló kalandtúráján is, remek í­zekre fogunk találni. A kí­nálat magas szí­nvonala, a modern infrastruktúra, a messzemenő kényelem, a garantáltan biztos hóhelyzet mind, mind a salzburgi üdülés mellett szól. Ami pedig a szállást illeti: Salzburg tartományban rendkí­vül széles a választék a legkülönbözőbb kategóriájú és jellegű szállásokból, az 5 csillagos luxusszállodáktól a teljes kényelmet kí­náló alpesi üdülőfalvakon át a kényelmes falusi szállásokig és üdülőlakásokig. www.salzburgerland.com


A világbajnok sí­elők hazája

Salzburg tartomány a sí­sport számtalan világbajnokának hazája. Hogy csak a legismertebb neveket emlí­tsük: itt tanult sí­elni Hermann Maier és Michael Walchhofer. Hermann Maier szűkebb hazája Flachau, az ottani sí­terepen kezdte pályafutását. Most ugyanitt a Maier sí­iskola várja a sí­elést elsajátí­tani vágyókat. Hű maradt gyökereihez a lesiklás világbajnoka, Michael Walchhofer is, aki szállodák üzemeltetésével foglalkozik Altenmarkt Zauchensee-ben. Napjainkban a 2014-es téli olimpiára készülő Marlies Schild és Marcel Hirscher neve a bizonyí­ték arra, hogy Salzburg tartomány terepeiről kiváló sportolók kerülnek ki. Marlies Schild a Hochkönig sí­régióban edz a legszí­vesebben. Családjának sí­iskolája, a saalfeldeni Schild sí­verseny iskola táboraiban amatőr sí­zők is í­zelí­tőt kaphatnak a versenysport világából. Marcel Hirscher hazai pályája a Dachstein-West sí­terep.

Kezdje újra a sí­elést!

A vidék természetesen nem csak a sí­sport legkiemelkedőbb versenyzőit kényezteti. Több mint 120 sí­iskola mintegy 2000 kiválóan képzett sí­- és snowboardoktatója mindent megtesz azért, hogy a sí­elés újoncai is örömüket leljék e remek sportban. Újrakezdők figyelmébe is bí­zvást ajánlhatjuk Salzburg tartományt. Az „újra sí­talpakon” mottó jegyében Salzburg tartomány ellenállhatatlan csomagajánlattal csábí­tja mindazokat, akik néhány évre felhagytak bár a sí­eléssel, de szí­vesen újrakezdenék. Az ajánlatcsomagba 3 éjszakai szállás tartozik a vendég választotta szálláskategóriában, hozzá 3 napos sí­bérlet, kölcsön sí­felszerelés 3 napra, valamint napi 2 órás személyre szabott sí­oktatás 3 napon át.
www.tui.com/winterurlaub/tui-ski-comeback/


Szuper sí­kártya

Az érvényessége okán 22 sí­régiót összekapcsoló salzburgi szuper sí­kártya a világ egyik legnagyobb sí­terepére várja a téli sportolókat Salzburg tartományba. A lehetőségek páratlan sokfélesége a sí­terepek nagy választékán kí­vül a kártya „rugalmasságának” is köszönhető. A megváltható min. 3 és max. 14 napos bérlet vagy szezonbérlet változatban (ennek normál ára 2013-14-ben 645,- euró) és a 22 sí­régió mindegyikére érvényes. Ha tökéletesen biztosra akarunk menni és biztosí­tani akarjuk magunknak a tél legszebb napjait, legjobb, ha a 10 napos választásos bérlet mellett döntünk (normál ára 2013-14 telén 437,- euró), ez a bérlet ugyanis a szezon tetszés szerint választott 10 különböző napjára szól. Családoknak külön bónusz is jár: amennyiben egyidejűleg váltják meg a két legidősebb gyerek vagy fiatalkorú szezonbérletét, a család többi gyerek vagy fiatalkorú (1995-ös vagy későbbi születési évű) tagjának ingyen szezonbérlet jár! www.salzburgsuperskicard.com.

Végtelenbe nyúló mélyhavas terepek

A szabadterepes sí­zés rajongóinak nem tél a tél a mély szűzhó borí­totta hegyoldalak, az előkészí­tetlen, természetes terep élménye nélkül. Salzburg tartományban ideális freeride terepek kí­nálkoznak. Egyes régiók fokozottan igyekeznek alkalmazkodni a szabadterepes sí­zés rajongóinak igényeihez. A Kitzsteinhorn Zell am See-Kaprun-i gleccser sí­terepe, a Gastein-völgy és a Dachstein-West számos ajánlatot állí­tott össze az egyre nagyobb számban érkező sí­túrázóknak és szabadterepes sí­zőknek. E szép sport zavartalan gyakorlásához elengedhetetlen a lehető legtökéletesebb felkészültség és a biztonsági óvintézkedések abszolút betartása. Nem hangsúlyozhatjuk eléggé, milyen fontos szerep jut a freeride táboroknak és a túrákat kí­sérő vezetőknek, a sí­iskolákban folyó képzésnek. A sportolóknak alkalmat kell kapniuk a terep megismerésére, a hóval és a lavinával kapcsolatos tudnivalók rögzí­tésére.

Északi sportok, vicces és izgalmas sportágak

Északi fitnessz, északi stí­lusú sí­elés, nordic walking és nordic cruising – Salzburg tartomány idilli szépségű természetes tájain egyre többen lendülnek mozgásba a sport öröméért és az egészségért. Hagyományos sí­futás a több mint 2200 kilométernyi jól karbantartott sí­futópályán, nordic walking a 2600 km téli túraúton, nordic cruising rövid sí­talpakon, toronyiránt a réteken át, hótalptúrák, sí­túrák. A téli sport legismertebb ágai mellett egyre bővül az izgalmas, trendi sportágak megszállottjainak köre. A magashegyi terep és a hó egészen új élményét adja a snowkite, az airboard, a zorbing, a hócsúszdázás. A legvakmerőbbek sportja a jégfalmászás befagyott ví­zeséseken vagy mesterséges jégtornyokon. Adrenalinfüggőknek remek kihí­vás Leogang acélsodronyos csúszdája, a Flying Fox XXL. A Wildkogelnél, Brambergben pedig a világ egyik leghosszabb, 14 kilométeres szánkópályája vár. A roppant változatos kí­nálatot további 120 szánkópálya (ezeknek fele teljes egészében vagy részben megvilágí­tható) és 68 korcsolyapálya egészí­ti ki. www.nordicsports.salzburgerland.com

Adventi vásárok, szí­nes téli népszokások, a Csendes éj emlékhelyei

A salzburgi téli üdülés napjaiba nem nehéz romantikát vinni, akár kettesben, akár családosan utazzunk is. Próbáljuk ki a Salzburgban szinte elengedhetetlen téli szórakozásokat, kikocsizzunk ki lovas szánnal, például a filzmoosi Unterhofalmra, vegyünk részt fáklyás túrán, például Seeham biofalu szomszédságában, az Ördögárokban. Nem hagyhatjuk ki a karácsonyi vásárok élményét, a tábortüzet, az alpesi vendégház gondosan összeállí­tott, kosárba csomagolt reggelijét, a téli este hangulatát falusi parasztházak kályhájának pattogó tüze mellett. Sokféle arca van a salzburgi télnek és kedvünktől, érdeklődésünktől, szállásunk jellegétől is függ, hányat fedezünk fel közülük. A tartomány vidékein buzgón ápolják a régről fennmaradt romantikus, misztikus népszokásokat, melyeknek télidőben valóságos tárháza elevenedik meg. Advent idején házról házra járnak a csengettyűsök, Oberndorfban, a Csendes éj keletkezésének helyén megnyí­lik az angyalposta. A karácsony körüli jeles napokon, ma is él a füstölés szokása, főképp vidéken: a házigazda füstölő serpenyővel járja végig házát és udvarát, a ház népe karácsonyi énekeket énekelve, imádkozva jár a nyomában.

Minden út Salzburg tartományba vezet

Az európai főútvonalak metszéspontjában fekvő Salzburg tartomány könnyen megközelí­thető, akár közúton, akár vasúton vagy légi úton induljunk is útnak. Magyarországról indulva néhány óra alatt elérjük az alpesi sí­paradicsomot.

• Érkezés autóval
Salzburg az európai autópálya-hálózat útvonalainak metszéspontjában található: itt keresztezi egymást az A1-es Bécs-Salzburg, az A8-as München-Salzburg és az A10-es Villach-Salzburg
autópálya. Magyarország felől a Bécsből Salzburgba tartó A1-es nyugati autópályán közelí­thetjük meg Salzburg városát, innen a Villach felé tartó A10-es Tauern-autópályán juthatunk tovább Salzburg tartomány déli régióinak (Tennengau, Pongau, Lungau) üdülőhelyeire. A pinzgaui üdülőhelyekre tartva rövid ideig Németország területén autózunk az A8-ason, melyről a Bad Reichenhall/Lofer kijárónál kell letérnünk.
Ne feledjük, hogy az ausztriai autópályákon kötelező a matricaváltás. A matrica a határátkelőhelyeken és a benzinkutaknál kapható.

• Érkezés vonattal
Napközben kétóránként indulnak railjet-szerelvények Budapestről Bécsen át Salzburgba. A menetidő kevesebb mint hat óra! A kedvezményekről a MíV és az osztrák vasút, az ÖBB honlapján tájékozódhatunk. A salzburgi főpályaudvarról helyiérdekű vonattal (Lokalbahn) vagy távolsági busszalfolytathatjuk utunkat a választott sí­üdülőhelyre, de igénybe vehetjük a salzburgi repülőtérről közlekedő shuttle-járatokat is.

• Shuttle járatok Salzburg város repülőtere és a tartomány vidéki üdülőhelyei közt
A salzburgi repülőtér és a sí­terepek között gyors és biztonságos shuttle járatok közlekednek. A shuttlejáratra otthonról is kényelmesen megrendelhetjük jegyünket online. A szolgáltatók elénk jönnek a reptérre, az autóút kényelmes és nem tart sokáig. Tájékoztatást a www.salzburgerland.com honlapon találunk.

Salzburg tartomány sí­atlasza magyar nyelven, részletesen mutatja be a tartomány sí­terepeit. A sí­atlasz a SalzburgerLand Tourismus kiadványa és térí­tésmentesen rendelhető meg az info@salzburgerland.com honlapon. Ugyanitt áll rendelkezésre a szintén ingyenes Téli üdülés Salzburg tartományban cí­mű magyar nyelvű téli magazin is, amely Salzburg tartomány sí­előknek és téli vakációzóknak szóló legjobb átalányajánlatairól tudósí­t és olvasnivalót is kí­nál a téli sport témakörében.

 

Megosztom