2018.12.10. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Óvjuk az erdőt vásárlás közben!

Mivel a tejes és gyümölcsleves dobozok előállításához jelentős mennyiségű papír szükséges, döntéseinknek komoly környezeti hatása van.

2013.12.06  10:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Mivel a tejes és gyümölcsleves dobozok előállításához jelentős mennyiségű papír szükséges, döntéseinknek komoly környezeti hatása van.
Fogyasztóként minden nap számtalan vásárlási döntést hozunk. Magyarországon italos kartondobozba töltött termékekből például közel 2 millió darabot viszünk haza naponta. Mivel a tejes és gyümölcsleves dobozok előállításához jelentős mennyiségű papír szükséges, döntéseinknek komoly környezeti hatása van, mégis kevesen tudjuk, hogy FSC® jelzésű termékek választásával sokat tehetünk az erdők megóvásáért.

Egy kutatásból kiderült, hogy 10-ből mindössze alig 1 magyar vásárló ismeri az FSC embléma pontos jelentését, vagyis azt, hogy az ezzel a jelzéssel ellátott termékek fa alapanyaga felelős erdőgazdaságból és egyéb ellenőrzött forrásból származik. Az ilyen emblémát viselő, folyékony élelmiszerek csomagolására használt italos kartondobozok a környezettudatos fogyasztói döntést, a Földünk tüdejét jelentő erdők megtartását segítik.

Unokáink is látni fogják?

A WWF adatai szerint bolygónk szárazföldjének 31%-át borítja erdő, amely a szárazföldi élővilág több mint 80%-ának és mintegy 300 millió embernek biztosít élőhelyet, valamint 1,6 milliárd embernek nyújt megélhetést. A Budapesti Városvédő Egyesület szerint egy felnőtt fa 1 év alatt több oxigént termel, mint amennyit egy ember egy év során belélegez. Az erdők fontos szerepet töltenek be életünkben: tiszta vizet, friss levegőt, gyógyszereket, fa- és papíripari termékeket adnak nekünk - sőt, segítenek a globális felmelegedés és a talajerózió megelőzésében.


Fontosságuk ellenére szintén a WWF adatai szerint 35 óránként mégis egy Budapest nagyságú erdőterület tűnik el a Föld felszínéről. Annak, hogy unokáink számára is megőrizzük az erdőket, a legegyszerűbb módja, ha támogatjuk a felelős erdőgazdálkodást.

A fától az erdőt, avagy mit tanúsít az FSC jelzés?

A fa és papír termékeken, így a Magyarországon is fokozatosan megjelenő FSC embléma azt jelzi, hogy azok fa alapanyaga valóban felelős erdőgazdaságból és más ellenőrzött forrásokból származik. A tanúsítást az FSC (Forest Stewardship Council®), a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa, egy olyan nonprofit szervezet végzi, amely felhívja a figyelmet a felelőtlen erdőirtásra és világszerte ösztönzi a felelős erdőgazdálkodást.

Ismerethiány miatt nem fontos a környezet?

Az 1.000 fő megkérdezésével végzett fogyasztói kutatás szerint vásárlási döntéseinket elsősorban a termék minősége és az ára, majd eltarthatósága határozza meg, miközben a környezetvédelmi szempontok csak a prioritási listánk végén szerepelnek. Ugyanakkor nem ismerjük az egyik legmagasabb szintű és legszigorúbb tanúsítási rendszer jelét: 10-ből mindössze 1 ember tudja, hogy az FSC jelzés felelős erdőgazdaságokat támogat.

A felelős erdőgazdaságok védik az erdőket, céljuk, hogy megtartsák azok környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági egyensúlyát. Ez azt jelenti, hogy a tanúsított erdőkben folyó fakitermelés minimálisra csökkenti az erdő növényeire, állataira és egyéb élőlényeire gyakorolt hatást, a helyi közösségek részesednek a gazdálkodás hosszú távú előnyeiből, az erdőgazdaságot pedig úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a megtermelt profit ne veszélyeztesse a jövőbeni faállományt, vagyis az erdő regenerációját, fenntarthatóságát.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás