2018.12.11. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A jó forralt bor titka

Még mindig a forralt bor a legkeresettebb ital télen: az adventi időszak egyik alapvető kelléke, a karácsonyi hangulat megteremtője.

2013.11.28  10:25   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Még mindig a forralt bor a legkeresettebb ital télen: az adventi időszak egyik alapvető kelléke, a karácsonyi hangulat megteremtője.
Amikor az adventi és karácsonyi vásárokon a levegőben gomolygó forralt bor illata megcsapja orrunkat, máris tudjuk: közeleg a karácsony, azonban nem árt, ha a házi készítés esetén a bor minőségét is szem előtt tartjuk, hiszen csalóka lehet a gyümölccsel, fahéjjal és szegfűszeggel megbolondított bor illata, ám a lőréből készített forralt bor is ihatatlan. Bujdosóék a minőségi bortermelésből adódóan kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy adventkor is a legmegfelelőbb, legkiválóbb bort ajánlják vásárlóiknak.

Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza elárulta titkos receptjüket: ők általában a cabernet-merlot háziasításból, vízzel való hígítás nélkül készítik a forralt bort, amihez citromhéjat, vanília rudat, szegfűszeget, szegfűborsot és fahéjat adnak, kevés fekete borssal erősítik, ha nagyon fáznak. Édesíteni csak közvetlenül fogyasztás előtt, mézzel szokták.


A dél-balatoni családi vállalkozás vezető borászának tapasztalata az, hogy még mindig a vörös borok viszik a prímet, ha forralt borról van szó. „Télidőben megnő a másfél literes vörösbor-forgalmunk, amit természetesen a vendéglősök - elsősorban forralt bor alapanyagnak - vásárolnak, de a vendégek is inkább ezt igénylik" - mondta Bujdosó Ferenc, aki hozzátette, hogy „ilyenkor a prémium termékek a legnépszerűbbek: a Farkastanya, a Sirocco vagy a Tramontana". Természetesen a fehérborok is szerephez jutnak ebben az időszakban.

Idén például a Balaton borrégió fehér borkiválóságai között tizenöt bort minősítettek négy csillagos kitüntetéssel, amelyek között a Nemere '12 is szerepel, de három-három csillaggal jutalmazták a Matacs '11-et és a Tramontana '11-et is. A borokon ezt a borkiválósági program matricái is jelzik, így Bujdosóék honlapjukon elérhető webshopjukon már a többi kitüntetéssel ellátott palackok mellett a borkiválóságot is igazoló jelzéssel árulhatják boraikat.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás