A bőr és az erek őrangyala

Mexikóból került kontinensünkre az avokádó, amelyet Közép-Amerikában már hétezer évvel ezelőtt fogyasztottak. A gömbölyded alakú, vékony héjú gyümölcsből étel és kozmetikum is készülhet.

Az avokádó gazdag telí­tetlen zsí­rsavakban, amelyek kedvező hatással vannak az erekre, csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét. Magas az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin-tartalma, ám kevés cukor van benne, í­gy fogyókúrázók és cukorbetegek is nyugodt szí­vvel fogyaszthatják. Az érett gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, valamint kalcium és magnézium is található.

Érdekességek
• Termését aligátorkörtének is nevezik.
• A gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért kapta az „ahuacatl” azték nevet, ami herét jelent.
• A kemény gyümölcs néhány nap alatt megpuhul a kamrában.
• Magjából a reumatikus fájdalmak enyhí­tésére alkalmas szirupot készí­tenek.
Hogyan együk?

Közvetlenül a felhasználás előtt hámozzuk meg, mert hamar megbarnul. A húsa lágy, könnyen kenhető, citrommal, sóval, borssal í­zesí­tve remek kenyérre kenhető krémet kapunk belőle. Szeletbe vágva tehetjük szendvicsbe, felaprí­tva keverhetjük salátához.

A meghámozott, félbevágott, mag nélküli gyümölcsöt locsoljuk meg olí­vaolajjal és balzsamecettel, tegyük tí­z percre a forró sütőbe, frissen őrölt borssal megszórva az igazi.

Kenje a bőrére!

Magas olajtartalmának köszönhetően remek kozmetikum készí­thető belőle a száraz bőr ápolására. Az avokádóolajban gazdag krém gyógyí­rt jelenthet az érzékeny bőrre, és enyhí­ti az ekcéma kellemetlen tüneteit. Vitaminjai táplálják a bőrt, lassí­tják az öregedési folyamatot.

Megosztom