Őszi nagytakarí­tás – máriatövissel

A nyári dorbézolások és kihágások után, az ünnepi időszakra készülődve érdemes végigcsinálni egy-egy méregtelení­tő kúrát, hogy a karácsonyi vacsorához már tiszta lelkiismerettel, és legfőképpen toxinoktól mentesen ülhessünk.

Sokszor ábrándozunk arról, hogy milyen jó is lenne, ha a fárasztó munkanap után, csillogó-villogó otthonban landolhatnánk, sehol egy porszem, rend és tisztaság uralkodik. Ez sajnos a legtöbb esetben hiú illúzió, az áhí­tott rendért komoly energiákat kell mozgósí­tanunk. Ahogy lakásunkat, úgy bensőnket is érdemes időről időre „megtisztí­tani”, hiszen a méreganyagok akarva-akaratlanul is lerakódnak benne. Szerencsénkre szervezetünk jórészt önjáró, a méregtelení­tést például májunk elvégzi, ám időnként, kúraszerűen mégis érdemes segí­teni a munkáját.

Legnagyobb mirigyünk, a májunk minden nap komoly harcokat folytat a szervezetünkbe sokszor észrevétlenül és kikerülhetetlenül érkező méreganyagok ellen. Hogy e létfontosságú szervünk munkáját segí­tsük, legtöbben tavasszal fogunk intenzí­vebb méregtelení­tésbe, hiszen ez a megújulás időszaka. Ugyanakkor, ha belegondolunk, mennyire engedtük el magunkat nyaralásaink során, rájövünk, igencsak érdemes ellensúlyozni a felgyűjtött toxinokat… Hamarosan érkeznek a nagy téli családi ünnepek, ami előtt még pont jut idő egy két hónapos méregtelení­tő kúrára.

A méregtelení­tés legtermészetesebb módja a 2013-as év gyógynövényének választott máriatövis segí­tségül hí­vása. A mediterrán térségben őshonos, de hazánkban is felbukkanó növény legfőbb hatóanyaga a sylimarin, amely az érett magvakban található, és antioxidáns hatással rendelkezik. Amellett, hogy a növény Magyarországon csak nagyon nehezen szerezhető be, a szakértők szerint nem is érdemes otthon kí­sérletezni vele, mert a ví­z nem oldja ki legfőbb hatóanyagait. Célszerűbb és egyszerűbb is olyan máriatövis kivonatot tartalmazó kapszulákkal méregtelení­teni, mint például a Silegon*, mert ebben a hatóanyag megfelelő koncentrátumban található, és még csak sanyargatnunk sem kell magunkat.

A máriatövis ezen felül hazánkban olaj formájában érhető el, illetve szélsőséges esetekben kórházakban, intravénásan adagolják. Amennyiben kapszulákat szedünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek nem helyettesí­tik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. így méregtelení­tő programunk során feltétlen figyeljünk a helyes étkezésre és a rendszeres testmozgásra, s ezzel már sokat teszünk szervezetünk épségéért.

Megosztom