A telefonom megtalálta a kutyámat

Augusztus 28-án elindult a Vigyél Haza nevű, tudatos kutyatartást támogató okostelefon alkalmazás. Az első hónapok eredményei igazolják, hogy az okostelefonok újszerű felhasználására hatalmas kereslet mutatkozik az állatbarátok körében is.

Alig másfél hónap leforgása alatt több mint 5000-ren töltötték le az ingyenesen elérhető Vigyél Haza mobilapplikációt. Közel 2000 felhasználó azonnal regisztrálta saját kutyájának adatait is. Az applikáció „Elveszett kutya” funkciójában 30 alkalommal töltöttek fel utcán, gazdi nélkül kóborló kutyát, 54 ebet pedig ideiglenesen be is fogadtak jó szándékú állatbarátok. A gazdira váró ebeket bemutató adatbázishoz 16 állatvédő szervezett is csatlakozott.

Az okostelefon alkalmazás népszerűsí­tése mellett a Vigyél Haza Alapí­tvány egyik célja, hogy az országban működő mintegy 150 állatmenhely és gyepmesteri telep, valamint valamennyi állatvédő szervezet számára kiterjessze az alkalmazás elérhetőségét, megkönnyí­tse számukra a rendszerhez való csatlakozást. Az applikáció ugyanis új, gyors és korszerű lehetőséget biztosí­t az évente mintegy 40 000, állatmenhelyre és gyepmesteri telepre kerülő eb számára, hogy visszataláljanak eredeti gazdájukhoz, vagy új, szerető otthonba kerüljenek.

„Elveszett kutyák esetében az egyik legfontosabb szempont a gyorsaság. Minél előbb kerül vissza gazdájához az állat, annál nagyobb eséllyel előzhető meg, hogy fizikai vagy mentális sérülést szenvedjen. Ebben jelent nagy előrelépést ez az applikáció. Szintén fontos tényező, hogy az állatvédő szervezetek állandó hely- és forráshiánnyal küzdenek. Ezért hasznos, ha a lehető legtöbb csatornán biztosí­thatnak lehetőséget a leendő gazdák számára, hogy új kedvencüket kiválaszthassák. A XXI. században ennek kézenfekvő felülete az okostelefon.” – mondta el í“vári András, a Vigyél Haza Alapí­tvány alapí­tója.

A Vigyél Haza alkalmazásról

Az androidos telefonokon elérhető alkalmazás három fő funkció köré épül. Az állattartók rögzí­thetik saját kutyáik adatait, fotóját, lakhelyét. Az í­gy létrejött adatlap gyors segí­tséget nyújthat, ha a kedvencük elszökik: az állat beazonosí­tását szolgáló adatlap a legnépszerűbb közösségi portálokon néhány kattintással megosztható. A rendszer továbbá azonnali értesí­tést küld valamennyi felhasználónak a kutya elvesztésének 2 km-es körzetében.

A Vigyél Haza alkalmazás másik hasznos felhasználási területe a kóborkutya-bejelentés funkció, amellyel a felhasználók egyszerűen és gyorsan bejelenthetik az utcán látott kóbor állatokat. A felületre fel lehet tölteni a gazdátlan eb fényképét, küllemére – és viselkedésére – vonatkozó adatokat, a rendszer pedig rögzí­ti a bejelentés GPS koordinátáit. Az információk segí­tséget nyújtanak az elszökött állatokat kereső tulajdonosok, valamint a rendszerhez csatlakozott menhelyek számára is.

A Vigyél Haza okostelefon alkalmazás harmadik fontos funkciója az Örökbefogadás menü, amely a leendő gazdikat segí­ti a választásban: a rendszerhez csatlakozott állatmenhelyek feltölthetik gazdára váró kutyák adatait és í­gy az érdeklődők az applikáción keresztül közvetlenül hozzájuk fordulhatnak, ha valamelyik állatot örökbe fogadnák. A naponta frissülő adatbázisban testméret, nem, vagy akár földrajzi elhelyezkedés szerint is kereshetők az ebek.

Az alkalmazás elérhető a Google Play áruházban: http://bit.ly/vigyel-haza-app
A Vigyél Haza Alapí­tványról bővebben: http://vigyelhaza.hu

 

Megosztom