MAGAS-Stájerország – az igazi téli öröm

Vérpezsdí­tő és eredeti, vadromantikus és mindig megújuló, jóllakni a hüttékben és ellazulni a hegyek nyugalmában – ez MAGAS-Stájerország: mindjárt a Stájer Semmering mögött, csupán három óra autózásra Budapesttől.

Adventi hagyományok és népszokások.

Az év legcsendesebb hónapja az adventi vásárok ideje. Adventplatz Mürzzuschlagban, karácsonyi vásár Kapfenbergben és Bruck an der Murban, Adventváros Leobenben, és persze a Mariazelli advent – a régió tradicionális kézműves termékeivel mindenkit szeretettel várnak a hagyományos adventi vásárok.

A behavazott mariazelli bazilika előtt az álomszerű vásár standjait belengi a mézeskalács, a zarándokhely hagyományos, kézzel készí­tett különlegességének illata. A mézeskalács készí­tésének rejtelmeibe kí­nál betekintést az újonnan kialakí­tott látvány sütöde, az „erLebzelterei” Pirker.

Turnauban a hagyományhoz hí­ven megrendezik a vadász-adventet, ahol a környékbeli erdők vadjaiból készült í­nyencségeket kí­nálnak. A bányászok védőszentje, Szent Borbála tiszteletére a régi bányavárosokban (Eisenerz, Radmer és Vordernberg) rendezik meg a Borbála ünnepet és a Bányászok adventjét.Tétovázik még, vagy mozgolódik már?

„Csússz neki újra” az idei jelmondata a Stájer Semmeringtől a Hochschwabon át az eisenerzi Alpokig elterülő kellemes kis sí­terepeknek. Idén rámosolyog a havas szerencse az újrakezdőkre, a kutyabarátokra és a VB szurkolókra – az elégedettségről külön sí­komornyik gondoskodik! Hangos sikerre számí­thatnak a Stuhlecken a sí­bob VB résztvevői. De a sí­pályákon kí­vül is jó a hangulat: akár jégkuglizás, akár hótalpas túrák, akár sí­futás, kutyával vagy a nélkül – a téli örömök MAGAS-Stájerországban mindig MAGASan szárnyalnak!

Tegnapi öltözet, tegnapelőtti lécek, hozzá megkopott sí­tudás – bizony mindez nem éppen naprakész… Azért még lehet élvezni a siklást a hófehér lankákon, érezni a hó puhaságát a szemünk előtt elsuhanó mesebeli táj szépségiben gyönyörködve – ez a csodálatos érzés MAGAS-Stájerországban könnyedén elérhető! Hiszen az észak-stájer régióban mindenki megünnepelheti saját nagy visszatérését, aki újra élvezni akarja a sí­elés páratlan örömeit.

A lendületvételhez nagy segí­tséget nyújtanak a személyre szabott tanácsokkal szolgáló sí­oktatók is. A „Megzergült újrakezdő csomagajánlatok” a privát sí­oktatás mellett a felszerelés kölcsönzését, a sí­bérletet, a szállást és az étkezést is tartalmazzák. Prí¤biclben még egy sí­momornyik is gondoskodik a vendég gondtalan pihenéséről – aki a sí­bérlet beszerzéséről, a felszerelés bérléséről, a transzferről, de még a sí­pályán kí­vüli szabadidős programokról is gondoskodik.


VB hangulat a Stuhlecken

14 ország 120 sportolója küzd meg a sí­bob világbajnoki cí­mért a Spital im Sememring melletti Stuhlecken 2014. február 26 és március 2-a között. Ahogyan az olimpia mottója is mondja: a részvétel a fontos! A részvétel, amire minden vendégnek már a megnyitó ünnepségen lehetősége nyí­lik a nemzetek fáklyás felvonulásakor a spitali városházától a templomtérig.

A szurkolók a következő napokon a pálya szélén gyülekeznek biztatni a sportolókat – köztük az osztrák Markus Mosert, a 37-szeres világbajnokot. Akit pedig a világbajnoki futamok közepette magával ragad a sí­bob-láz, az mindjárt lefoglalhat egy „sí­bob csomagot”, í­gy néhány óra edzéssel maga is igazi profivá avanzsálhat.


Sí­bob, egy igazi MAGAS-Stájer találmány

Mindig felmerül a kérdés: ki volt a feltalálója? Nos, a sí­bob esetében egyértelmű a válasz: Anton Lenhart, a MAGAS-Stájer városból, Bruck an der Murból, aki a 19. század végén elkészí­tette a sí­bob elődjét, a tökéletesen használható monogleitet.

Ez az „egynyomú kormányozható szánkó” rendelkezett a modern sí­bob minden ismérvével, még akkor is, ha a mai versenymodellek a maguk hightec megoldásaival azért nagyon különböznek tőle. Az acél csövekből és fából készült „ős-sí­bob” ma is megtekinthető Mürzzuschlagban, a téli sportok történetét bemutató Winter!Sport!Museum! kiállí­tásán.

MAGAS-Stájerország téli csodavilága nem csak a téli sportok kedvelőinek szí­vét dobogtatja meg, hanem a vattába öltöztetett tájban a kristálytiszta hegyi levegőt beszippantó kirándulókét is. Romantikus lelkületűek inkább ló húzta szánkóról gyönyörködhetnek a csodálatos tájban, éjszaka pedig vezetett holdfény sétára indulhatnak. Vagy jobban tetszene egy porhót felkavaró szánkóverseny? Azután a nap végén leporoljuk a havat, és irány egy kellemes vendéglő, ahol átmelegedhetünk, és ahol í­nyenc falatokkal lakhatunk jól. Az északi sportok kedvelőit pedig 200 km sí­futópálya várja.


Négy mancson a havon

MAGAS-Stájerországban az ember hű barátját is várják a tél örömei: a sí­futó gazdi mellett futkosni, a nagy fehérségben szánkót kergetni, vagy egyszerűen a vendéglátó házánál hideg orral a hó alatt szimatolni… azután a négy mancs is megérdemelten nyúlhat el a kandalló ellőtt. Kutyatakaró és itatótál a szobában, hozzá rágócsont jár a Hotel Stifthof „Négy mancs a hóban” csomagajánlatában.

A Magas-Stájer régióról

Magas-Stájerország a Stájer Semmeringtől a Hochschwabon keresztül az Eisenerzi alpokig terül el, a hegyvidéki tájat türkizkék vizek és mélyzöld erdők jellemzik. A kellemesen nyugodt időtöltéstől az adrenalinlöketig mindenféle kikapcsolódást kí­nál a romantikus hegyi táj. A magas-stájer tájakat még nem kebelezte be az iparszerű vendéglátás, ám egyre többen értékelik nagyra a természet és a jól kiépí­tett infrastruktúra kí­nálta élményeket.

A Hochsteiermark regionális turisztikai egyesületet 2007-ben alapí­tották, Stájerország észak-keleti területének vendéglátóit szolgálja, ide tartozik a Stájer Semmering, a Waldheimat, Veitsch, Kindberg, a Mürz völgyi Streuobstregion, Pogusch, a Stájer Romantika, Bruck, Kapfenberg, Leoben, a Stájer ércut, Palten-Liesing élményvölgyek, a Hochschwab környéke, Mariazell vidéke és a Naturpark Mürzer Oberland. 2012-ben a régióban 814 000 vendégélyszakát töltött 312 000 vendég, akik nagyrészt Németországból, Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból és Olaszországból, érkeztek.

Megosztom