A fűtésszezon veszélyei

Bár most épp kellemes utó-nyári idő van, több városban elindult már a távfűtés, és nagyon sokan bekapcsolták a melegí­tő berendezéseket. Sajnos azonban idén sem mindenki vette komolyan a biztonsági óvintézkedéseket, hiszen máris jónéhány baleset történt a szén-monoxid miatt. A tragédia viszonylag egyszerűen elkerülhető lenne a főbb szabályok betartásával, de ha már megtörtént a baj, se vegyük félvállról – a mérgezés legyőzésében sokat segí­thet az időben alkalmazott hiperbár oxigénterápia.

„A hiperbár oxigénterápiás kezelés révén 23 perc alatt kilökhető a szervezetből a szén-monoxid, mely normál esetben több órát vesz igénybe” – mondta Dr. Szolnoki Nikolett. „így az életfontosságú szervek hamarabb jutnak ismét oxigénhez, és károsodásuk megelőzhető vagy csökkenthető. A várandós anyáknál különösen kritikus a szén-monoxid-mérgezés, mivel a magzat sokkal érzékenyebben reagál a mérgezésre, mint egy felnőtt szervezet. Szerencsére sikerült időben ellátnunk, í­gy a kismama egészséges gyermeket hozott világra pár hónap múlva.”A fűtésszezon kezdetével egyre többször hallunk újabb áldozatokról – idén már több mint 200 esetben riasztották a katasztrófavédelmet szén-monoxid-mérgezéshez, és eddig tizenketten vesztették életüket. A mérgezést a legtöbbször a tüzelő-, fűtőberendezések helytelen használata, a karbantartás és az ellenőrzés hiánya vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetése okozza. A szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésből vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe.

A kéményseprőknek a gázkéményeket legalább évente egyszer, a szilárd- vagy olajtüzelésű berendezések kéményeit pedig évente legalább kétszer kell ellenőrizniük. Ugyanakkor a házilag átalakí­tott fűtőberendezéseket a szakemberek nehezen tudják követni.

A szén-monoxid azért különösen veszélyes, mert a szí­ntelen-szagtalan gáz jelenlétét csak a szén-monoxid jelző képes észlelni. A mérgezés kezdeti tüneteit – fáradtság, szédülés, hányinger, fejfájás – pedig könnyen félreértelmezheti az áldozat.

A mérgezést biológiai szögből megközelí­tve a toxikus gáz az oxigén szállí­tását gátolja meg a véráramban. A szén-monoxid ugyanis az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, í­gy leszorí­tja az oxigént, megakadályozva, hogy a szervezet elegendő mennyiséget kapjon az éltető gázból. Az oxigén hiánya súlyosan károsí­tja az agyat, a tüdőt és a szí­vet, és végső soron halálhoz vezethet.

Amennyiben a szén-monoxid-mérgezést szenvedett páciens, időben kerül hiperbár kamrába, a terápia akár életet is menthet. A megnövelt nyomáson belélegzett 100%-os oxigén ugyanis leszorí­tja a vörösvértestekről az erősen hozzájuk kötődő szén-monoxidot.

Megosztom