Turbózd fel magad az őszre lékúrával!

Tavasszal és ősszel érdemes egy intenzí­v tisztí­tókúrát végezned, hogy a nyár során felszedett pluszkilóktól megszabadulj, illetve, hogy feltöltsd szervezetedet létszükséges vitaminokkal a téli megfázásos időszak előtt.

A nyersen préselt zöldség és gyümölcslevek segí­tenek, hogy azonnal fittebbnek érezd magad, emellett pedig felveszik a harcot az őszi depresszió, és a kimerültség ellen is! Az őszi lékúra fontosságáról, Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász, életmód tanácsadót kérdeztük.

Bár általában tavasz a megújulás ideje, valójában szervezetednek negyedévente- félévente szüksége van a tisztulásra és a feltöltődésre! Az ősz is azon időszak, amikor testedet fel kell készí­tened a télre vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezzel biztosí­tva vitalitásodat.

íme, a 3 legjobb energizáló hatású gyümölcs és zöldséglé őszre!
Aszaltszilvalé reggel és este
A szilvát és egyúttal aszalt változatát az egyik legegészségesebb gyümölcsnek tartják, gazdag forrása az ásványi anyagoknak és a vitaminoknak. „Az egyik ok, amiért az aszaltszilva-italnak a reggeliző asztalodon a helye, hogy különösen magas a rosttartalma. Fogyassz belőle egy pohárral reggel és este, í­gy megkönnyí­theted a nehezebb ételek emésztését, megakadályozhatod a székrekedést, és hatalmas adag antioxidáns-dózishoz juttathatod szervezeted.”

Meleg bodzanektár és a zöldséglevek
A gyümölcslevek mellett a zöldséglevek is rendkí­vül táplálóak lehetnek az ősz beköszöntével. „A sárgarépalében rengeteg a béta-karotin, mely a szervezetedben A-vitaminná alakul. A zöldséglevek pedig kiválóak lehetnek a fáradékonyság ellen, a benne lévő vitaminoknak hála szervezeted gyorsabban regenerálódik, és búcsút inthetsz a rossz hangulatnak is!” – árulta el Dr. Csomai Zita, majd azt is hozzátette, kevesen ismerik, de a melegen fogyasztott bodzanektár jótékony hatása régóta ismert. „Naponta több pohár melegí­tett bodzalé fogyasztását ajánljuk a hideg, esős napokon. Csak melegí­teni ajánlott, nem forralni, mert forralásnál értékes anyagok mennek veszendőbe.”

Egy pohár energia reggelre
Ha egy igazán hatásos energiaforrást kellene mondani a zöldségek tárházában, valószí­nűleg a cékla kerülne a dobogó első fokára. Egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrásod lehet az őszi-téli időszakban. A céklalé különösen egészséges, ha szervezeted megtisztí­tásáról van szó, magas vastartalommal rendelkezik, emellett napi fél liter fogyasztása a vérnyomásodra is jó hatással lehet. Reggel felkelés után fogyassz el belőle egy nagy pohárral, ez segí­t, hogy jókedvvel és energiával indí­tsd a napot! Emellett, jó, ha tudod, hogy a céklalé edzés előtt is csodákat művel, segí­tségével látványosabb eredményt érhetsz el.

Megosztom