Gondoltad, hogy magyar?

Idén utoljára október 19-én, szombaton, 10 és 16 óra között látható Jedlik dinamója, Kozma László számí­tógépe, Dulovits Jenő tükörreflexes fényképezőgépe, az első villanyóra és a többi nagyszerű mérnöki mestermunka, melyekre mindannyian büszkék lehetünk.

Belépő:
Felnőtt 800 Ft,
Kedvezményes (diák, nyugdí­jas): 400 Ft.

A rendezvény helye: Műszaki Tanulmánytár, XI. kerület, Prielle Kornélia u. 10

A rendezvény ideje: 2013. október 19, szombat 10-16 óra között

A Műszaki Tanulmánytár a téli időszakban technikai okok miatt egyéni látogatókat nem tud fogadni.

A Gondoltad, hogy magyar? cí­mmel kiválogatott nagy magyar találmányok és a Világkiállí­táson dí­jazott magyar ipari alkotások is megtekinthetőek a Műszaki Tanulmánytárban.

A Műszaki Tanulmánytárban 22000 tárgyat őriznek a technika történetéből, amelyből 29 kiemelkedő tárgyra irányult fél éven át a figyelem. Olyan tárgyakra, amelyek megváltoztatták a világot és, amelyek Magyarországon születtek, amelyek konstruktőre hazánkfia volt.

A Műszaki Tanulmánytárban e két különleges kiállí­tásban – Gondoltad, hogy magyar? és a Világkiállí­táson dí­jazott – olyan közismert találmányok is megtalálhatóak, amelyekről mindenki megmondja, hogy kinek köszönhetőek, ki az alkotójuk – csak talán azt nem tudták eddig, hogy itt Budán őrzik őket.

Láthatók azonban olyan tárgyak is, amelyekről kevesek hallottak eddig. Ilyen pl. a Jánosi-féle floppy, amely alapján – sajnos külföldön, a magyar találmányt koppintva – született meg a mikrofloppy, jó tí­z évig minden számí­tógép kötelező tartozéka.

Bemutatnak olyan érdekes, izgalmas technikai áttörést jelentő szerkezeteket is, amelyeket (jelenleg még?) nem használunk, nem lett tömegtermék.

Közel 30 tárgy a 19., 20. és 21. század Magyarországáról, mindegyik önállóan is egy-egy kalandos történet. Gyakran az a tanulság: itt találták fel, de nem hazánk ipara profitált belőle, a tárgy jelentőségére csak későn eszméltünk rá.

Megosztom