Győztes rúdtánc bajnokok

Tí­z egyéni és négy páros versenyző szállt harcba a 2013-as Magyar Rúdtánc Bajnok, azaz a Miss Poledance Hungary cí­mért. Az erős, mégis finom, könnyed hölgyek lélegzetelállí­tó, a fizika törvényeit meghazudtoló kűröket adtak elő; a legjobbnak Deák Margit, valamint a Toronyi Zsuzsanna – Berthold Nóra páros bizonyult, a legértékesebb különdí­jat pedig Dr. Korona Petra kapta.

Miss Poledance Hungary 2013.

Egyéni helyezettek:
1. Deák Margit
2. Bella Trost
3. Dr. Korona Petra

Különdí­jak:

A legjobb rudas trükkök:
Dr. Korona Petra

A legszórakoztatóbb produkció:
Deák Margit

A legjobb kosztüm:
Lovas Mária

Páros helyezettek:
1. Toronyi Zsuzsanna – Berthold Nóra
2. Szabó Katalin – Szabó Zsófia
3. Szép Anita – Wittner Laura

Különdí­jak:
A legjobb rudas trükkök: Toronyi Zsuzsanna – Berthold Nóra

A legszórakoztatóbb produkció:
Szép Anita – Wittner Laura

A legjobb kosztüm:
Szép Anita – Wittner Laura

Immár hatodik alkalommal rendezték meg a Miss Poledance Hungary-t, amelynek győztese részt vehet a 2014 februárjában tartandó világbajnokságon. Az idei bajnoknak épphogy a nyakába került az aranyérem, máris azon jártak a gondolatai, milyen számmal fog készülni a világversenyre.

„Egy ismerős hatására, 2 éve ismerkedtem meg a rúdtánccal. A családom kezdetben nem tudott róla, és csak akkor mondtam el, milyen sportot űzök, amikor már néhány látványos elemet meg tudtam mutatni. A bajnokságra szánt kűrömet április óta gyakorlom, bár több sérülés nehezí­tette a felkészülést, hiszen nyáron eltört a lábujjam, később pedig meghúzódott a hátam. Mindezek ellenére sokat gyakoroltam, ami nem volt egyszerű, mert trénerként is dolgozom, í­gy napi másoknak tartott 4-5 rúdtánc óra után 1-1,5 órákat tudtam foglalkozni a saját felkészülésemmel. Nagyon boldog vagyok, el sem hiszem, hogy megnyertem a versenyt, bár abszolút úgy álltam hozzá, hogy győzni akarok. Elég kevés idő, alig néhány hónap van a világbajnokságig, ezért máris azon gondolkozom, milyen elemekből fogom összeállí­tani az oda szánt kűrömet” – mondja az aranyérmes Deák Margit, aki a férjével közös ingatlanos vállalkozásban és rúdtánc trénerként dolgozik.

A páros kategória győztesei számára nem idegen a versenyhelyzet, a tavalyi bajnokságon is indultak, akkor ezüstérmesek lettek, és most is legalább a második helyezésre készültek.
„El sem hisszük, hogy megnyertük! Eredményhirdetéskor bí­ztunk benne, hogy dobogósok leszünk, de a nagy álom az aranyérem volt, és most teljesült! Mindössze 1,5 hónapig gyakoroltuk a kűrünket, de összeszokott páros vagyunk, í­gy ez elegendő volt.

Ugyanabba az iskolába járunk, együtt tanulunk, ezért a rúdtáncot is könnyen be tudjuk illeszteni az időbeosztásunkba. A Műszaki Egyetem mesterképzésére járunk, ipari tervezőmérnökök leszünk. Még fel sem fogtuk, hogy mi képviselhetjük hazánkat a világbajnokságon, de reméljük, hogy jó eredményt érünk el, akár a Pálmaffy Barbara – Bardóczy Ilka páros utódai lehetünk, akik 2 éve lettek világbajnokok” – mondja Toronyi Zsuzsi és Berthold Nóra, a páros kategória győztesei.

Dr. Korona Petra ugyan „csak” harmadik helyen végzett, mégis egy hatalmas lehetőséggel lett gazdagabb. A legjobb rudas trükkökért járó különdí­jasként a Magyar Légtornász Egyesület és Vincze Tünde elnök jóvoltából három hétre szóló szerződést kapott; Franciaország legnevesebb cirkuszaiban léphet fel műsorszámával. A közigazgatásban dolgozó jogásznő még nem tudja, hivatása mellett hogyan él a lehetőséggel, de biztosan talál megoldást arra, hogy összeegyeztesse a turnét a munkájával.

„Három éve kezdtem rúdtáncolni; elmentem egy party órára, és lenyűgözött ez a sport. A családom meglepődött, majd annyit kérdezett: „mi ez a hülyeség?” Aztán örültek, hogy legalább mozgok valamit, mert mindenki sportolt nálunk, csak én nem. Később látták a fejlődést, és most nagyon büszkék, olyannyira, hogy a bajnokságra anyukám készí­tette a ruhámat. A versenyre másfél hónapja készülök, az utóbbi időkben heti 6 alkalommal, napi 1,5-2 órát edzettem. Egész héten izgultam a bajnokság miatt, mert nem vagyok hozzászokva a szí­npadi szerepléshez. Abban bí­ztam, hogy az első hatban benne leszek, dobogóról vagy különdí­jról nem is álmodtam” – mondja Dr. Korona Petra.

A bajnokság egybeesett a rúdtáncot meghonosí­tó, Pirner Alma által alapí­tott Dollhouse Táncstúdió 10. születésnapjával. Annak ellenére, hogy nagy volt a nyomás a szervezőkön, a legjobban sikerült rendezvénynek tartják az ideit.

„Nagyon boldog vagyok, mert minden eddigi versenyünk szí­nvonalát meghaladta az idei. A szervezőcsapatunk összetartó, figyelmes és segí­tőkész volt. Emiatt felszabadulttá váltam, a verseny kezdetén nem voltam stresszes, és ez jót tett a rendezvénynek, mert jobb lett, mint amilyenre számí­tottam. A lányok fantasztikusak voltak, de nem fáj a szí­vem senki miatt, aki nem kapott dí­jat, mert biztos vagyok benne, hogy egy másik versenyen ők is elérik céljukat. A Dollhouse tizedik évfordulója sokat jelent számomra, örülök, hogy sikerült megküzdenünk a rúdtánccal szembeni előí­téletekkel, és most már mindenki teljes értékű sportként tekint rá. Az elkövetkezendőkben is tovább emeljük a rúdtánc szí­nvonalát, hamarosan pedig egy világszövetség tagjai leszünk, és szeretnénk nyitni nemzetközi szí­npadok felé nyitni. Ennek első lépései közé tartozik az idei bajnokság különdí­ja, a háromhetes franciaországi szerződés. í“riási lehetőséget jelent a 15-20 fellépésből álló külföldi felkérés” – mondja büszkén Pirner Alma egzotikus tánc világbajnok, a Miss Poledance Hungary licence tulajdonosa, a Dollhouse megalapí­tója, a rúdtánc meghonosí­tója.

Megosztom