Enyhe telet jósolnak nekünk

Enyhe telet, és átlagos csapadékmennyiséget jósolnak a nemzetközi meteorológiai intézetek az idei télre, egyedül a japánok számí­tanak zord időre a Kárpát-medencében.

így csökkenthető a fűtési költség!

Ha az enyhébb tél forgatókönyve válik is be, ez legfeljebb az átlagosnál egy-két fokkal enyhébb telet jelent. Tehát a tél, azért tél marad, kemény fagyokkal, hidegekkel és hóval.

A hazai háztartások energiaköltségének nagyjából a 80%-át a fűtési kiadás teszi ki. A vékony, szigetelés nélküli falak, a rossz nyí­lászárókon, az elöregedett ablakokon igen nagy mennyiségű meleg szökik ki, pedig néhány egyszerű trükkel tí­zezrek spórolhatóak meg.

Kevesen tudják, hogy ha 1 C fokkal csökkentjük a szoba hőmérsékletét, akár hat százalékkal is csökkenthető a fűtési költség.

Az öreg nyí­lászárókat, ablakokat, ajtókat utólagosan is lehet szigetelni, ami 15-20%-os megtakarí­tást is eredményezhet.

A radiátor mögé szerelt hőtükör is olcsó, de hatékony megoldás lehet, amely néhány ezer forintból kijön és észrevehetően emeli a szobák hőmérsékletét.

A szobák szellőztetésénél is van spórolós megoldás. Rövid ideig, de intenzí­ven szellőztessünk. Ilyenkor a levegő kicserélődik, de a szoba és a falazat nem hűl ki, a résnyire nyitott ablakokkal viszont csak az utcát fűtjük.

Az ablakokra helyezett redőny, vagy akár csak egy vastag függöny is sok energiát spórol meg, akárcsak a fatüzelésű kazánok megtisztí­tása, amely 10%-kal is javí­thatja a fűtés hatásfokát.

A világ nagy országainak meteorológiai intézetei rendszeresen készí­tenek hosszútávú három, vagy hat hónapra vonatkozó szezonális előrejelzéseket. A most kiadott legfrissebb adatok szerint enyhe télben reménykedhetünk idehaza. A Brit Meteorológiai Intézet egyértelműen az átlagosnál melegebb nyárra számí­t, átlagos csapadék mellett. A Columbia Egyetem kutatói szintén a megszokottnál enyhébb télre számí­tanak hazánk térségére vonatkozóan, akárcsak az Amerikai Meteorológiai Szolgálat és egy olasz biometeorológiai kutatóközpont.

 

Kis eséllyel zord tél is jöhet

Bár a legtöbb intézet a meleg tél mellett rakja le a voksát, vannak kivételek. Az Orosz Hidrometeorológiai Intézet már inkább átlagos hőmérsékletű télre számí­t, mí­g a Japán meteorológusok enyhébb ősz után egyértelműen hideg telet várnak hazánk területére.
Csapadék tekintetében elég egyöntetű a kép, az intézetek átlagos csapadékkal számolnak, szinte kivétel nélkül.

 

Érdemes óvatosan bánni az előrejelzésekkel

Bár a nagynevű intézetekről van szó, érdemes nem készpénznek venni előrejelzéseiket. A hosszú távú “jóslatok” beválása bevallottan igen alacsony, és bár az elmúlt időszak jellegzetességeit jól megfogták, éppen az idei nyárra vonatkozóan nagyot tévedtek, mert az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb nyarat í­gértek.


Megosztom